Τα Σκόπια αυτό-απομονώνονται στην Ευρω-Ατλαντική προοπτική


Οκτώβριος 30, 2013.

Το Διεθνές Ινστιτούτο για την Εγγύς Ανατολή και τα Βαλκάνια (IFIMES) σε πρόσφατη μελέτη του  περιγράφει τις εξελίξεις στο κράτος της πρώην  γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, και τονίζει ότι «αυτό -απομονώνεται από την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση».


Στην εισαγωγή του εγγράφου παρουσιάζεται η ανάλυση της ανάληψης της  εξουσίας από το Νίκολα Γκρούεφσκι με τις εκλογές του 2006, μέσω υποσχέσεων και εκτιμήσεων από ένα, διαφημιζόμενο ως  «ρεφορμιστικό κόμμα» στη χώρα.

«Η απομόνωση, ο νεποτισμός, η φτώχεια, η ανεργία, η καταστροφή όλων των τμημάτων της κοινωνίας, η έλλειψη διαφάνειας και σεβασμού στο πολυκομματικό σύστημα, η διαφθορά και ο ιδιαίτερος ρόλος της Διεύθυνσης Ασφάλειας και της Αντικατασκοπείας με επικεφαλής τον  Σάσο Μιγιάλκοφ, που είναι στενός συγγενής του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, χαρακτηρίζονται  τα χρόνια της διακυβέρνησης  του σημερινού πρωθυπουργού από το 2006 έως σήμερα», τονίζει το IFIMES.

Το Ινστιτούτο το οποίο εδρεύει στη Λουμπλιάνα (πρωτεύουσα Σλοβενίας) σημειώνει τη στάση των αλβανικών κομμάτων  στην όλη αυτή πορεία της χώρας ως ανεπαρκή και  τονίζει ότι η κατεδάφιση  του εσωτερικού κράτους είναι ένα φαινόμενο περίπλοκο και αινιγματικό. Το Ινστιτούτο προειδοποιεί τις σημαντικότερες διαφορές μεταξύ των δύο εννοιών, μιας πολυεθνικής κοινωνίας και ενός  πολυεθνικού κράτους.

Το IFIMES εκτιμά ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ότι τα Σκόπια θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, παρά τη θετική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνει το δημοσίευμα.



--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr