Χιλιάδες αρχαιολογικά αντικείμενα ‘έκαναν φτερά’ από τα μουσεία των Σκοπίων



Κανείς δεν ξέρει ...τίποτε

Δεκέμβριος 12, 2013.

«Η καταστροφή που συνέβη στο Μουσείο της πόλης των Σκοπίων, όπου η αστυνομία εξακολουθεί να μην μπορεί να προσδιορίσει πόσα αντικείμενα απουσιάζουν, ήρθε τώρα η νέα είδηση ότι συλλογές λείπουν από τα περισσότερα μουσεία της χώρας», σημειώνει το σκοπιανό Πρες24.


Επί χρόνια δεν έχει καταγραφεί ούτε αναφέρθηκε ‘εξαφάνιση’ αρχαιολογικών αντικειμένων από τα μουσεία ή τις επιτροπές ελέγχου. Απλά ένα μέλος του προσωπικού συνιστά τη διαγραφή των στοιχείων ενός αντικειμένου που χάθηκε ή λείπει, αντί να προβεί σε έρευνα για την ανεύρεσή του.

«Η έρευνα στα πρακτικά της επιθεώρησης που διενεργήθηκε από τις επιτροπές, έδειξε ότι προσωπικό που συμμετέχει στην επιτροπή ελέγχου, αντί να προβεί σε έρευνα για το χαμένο αρχαιολογικό αντικείμενο, απλά το διέγραφε, ώστε να μην υπάρχει στους αρχειακούς καταλόγους», είπε ο Ίβο Κοτέφσκι, εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι πάνω από 3.000 αρχαία αντικείμενα  έχουν χαθεί. Τα πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα φυλάσσονταν στο γραφείο των επιμελητών των Μουσείων.

Η αστυνομία υπέβαλε ειδική έκθεση στο γραφείο του δημόσιου κατήγορου κατά παντός υπευθύνου.

Πολλά ακούγονται- σημειώνει το σκοπιανό δημοσίευμα- ότι πωλούσαν τα αρχαιολογικά ευρήματα έναντι 500 και 1000 δηναρίων.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr