Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ζητά επανακαθορισμό των συνόρων με Κοσσυφοπέδιο


Δεκέμβριος 12, 2013.

Ο  πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να παρακάμψουν την απόφαση που λήφθηκε πριν από 40 χρόνια, με την οποία καθορίστηκαν τα σύνορα μεταξύ τους.


Σε συνέντευξή του στο «Vesti online», ο Ντάτσιτς έδωσε έμφαση στην επιλογή της διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου, η οποία συνιστάται από πολιτικούς κύκλους του Βατικανού.

Πρέπει να υπάρξει διόρθωση της οριοθέτησης  μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας. Η Σερβία πρέπει να ακυρώσει την απόφασή,  την οποία έλαβε πριν από 40 χρόνια», δήλωσε ο Ντάτστιτς.

Ερωτηθείς εάν η διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί μία αναγνώριση της ανεξαρτησίας του, ο Σέρβος πρωθυπουργός τόνισε ότι εάν η συμφωνία αυτή υπογράφεται για επαναπροσδιορισμό του δικαιώματος, τότε θα ήταν φυσιολογικό να πάμε προς την εξομάλυνση των σχέσεων, σύμφωνα με την εφημερίδα του Κοσσυφοπεδίου «Koha Ditore».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποδεχθεί  το γεγονός ότι υπάρχει μια σερβική μειονότητα που δεν θέλει να ζήσει σε ένα ανεξάρτητο κράτος, όπως και οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου έχουν το δικαίωμα να  μην είναι ενταγμένοι  στο σερβικό κράτος, το δικαίωμα αυτό πρέπει να αναγνωρισθεί και στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου», είπε ο Ντάτσιτς.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι για τη χώρα είναι σημαντικό ότι δεν έχει συνθηκολογήσει ακόμη, αν και παραμένει χωρίς το Κοσσυφοπέδιο «η Σερβία, εντούτοις, πρέπει να συνεχίσει την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr