Τουρκία: Το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε την απρόσκοπτη έρευνα της αστυνομίας


Ήρε υπουργική διάταξη του Ερντογάν

Δεκέμβριος 27, 2013.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, ήρε σήμερα την αμφιλεγόμενη εντολή της κυβέρνησης με την οποία οι αστυνομικοί ήταν υποχρεωμένοι να ενημερώνουν στις ανώτερες αρχές τη διεξαγωγή ερευνών στις οποίες προέβαιναν.

Ο κανόνας αυτός εγκρίθηκε από την κυβέρνηση στις 21 Δεκεμβρίου, μόλις τέσσερις ημέρες μετά την εκτεταμένη έρευνα της αστυνομίας για το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει αναταράξει την Τουρκία.

Μετά την έγκριση η κυβέρνηση απέλυσε 50 αρχηγούς της αστυνομίας με την κατηγορία της κατάχρησης της εξουσίας.

Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι οι αρχηγοί της αστυνομίας απολύθηκαν επειδή δεν είχαν ενημερώσει τους εκπροσώπους της κυβέρνησης για την προγραμματισμένη δράση κατά της διαφθοράς.

Τέσσερις ημέρες μετά, η κυβέρνηση ενέκρινε την αμφιλεγόμενη σειρά που έπρεπε να ακολουθεί από την αστυνομία προκειμένου να αρχίσουν οι έρευνες με πρώτιστη υποχρέωση την ενημέρωση και έγκριση των ενεργειών τους, από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Αυτός ο κανόνας (η σειρά ενημέρωσης) από τους νομικούς και τους εμπειρογνώμονες καταγγέλθηκε ως μια προσπάθεια της κυβέρνησης να παρέμβει στο δικαστικό σύστημα. Ο δικηγορικός σύλλογος στην Άγκυρα κατέθεσε σχετική πρόταση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να αξιολογήσει την συνταγματικότητα της απόφασης της κυβέρνησης.

Μετά τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, είχε προηγηθεί η χθεσινή απόλυση του γενικού εισαγγελέα Μουαμάρ Ακάσι, ο οποίος κατήγγειλε ότι  η αστυνομία αρνήθηκε να συλλάβει 30 άτομα, μέλη του κυβερνώντος AKP.

Οι καταγγελίες για την απόλυση του Εισαγγελέα και η παρεμπόδιση της δικαιοσύνης με την επέμβαση των κρατικών λειτουργών χαρακτηρίζεται ως «απαράδεκτη παρέμβαση στο δικαστικό σώμα», σύμφωνα με την Hurriyet.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr