Βουλγαρία: Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη του διμερούς διαλόγου


Δεκέμβριος 11, 2013.

Σόφια.

«Τέτοιες δηλώσεις δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη του διμερούς διαλόγου», είπε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών σε αναφορά του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πόλη Κεσάνη.

 Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε ότι τουρκικά εδάφη είναι  η ελληνική Θράκη, τμήματα της Μακεδονίας, των Σκοπίων, της Βουλγαρίας, το Κοσσυφοπέδιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ονόμασε μάλιστα και πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, το Κάρντζαλι της Βουλγαρίας, η περιοχή του Βαρδαρίου,  η πόλη των Σκοπίων κ.α.

Το βουλγαρικό υπουργείο, σύμφωνα με πρακτορείο ‘Φόκους’,  αναφέρει:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών, με δεδομένο τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρία και της Τουρκίας και υπό το φως της επικείμενης συνάντησης της Μικτής Επιτροπής για τα εκκρεμή θέματα, πιστεύει ότι οι εν λόγω δηλώσεις δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη του διμερούς διαλόγου  που αποσκοπεί στην αναζήτηση αποτελεσματικών και ρεαλιστικών λύσεων.

Η Βουλγαρία είναι μία χώρα η οποία δημιουργήθηκε πριν από 1300 χρόνια με μια σημαντική και διαρκή ιστορική, πολιτιστική και πνευματική παρουσία με κληρονομιά και παραδόσεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Καθοδηγούμενοι από την εμπειρία της ιστορίας, πιστεύουμε ότι η ερμηνεία που σχετίζεται με το παρελθόν της περιοχής μας, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά και την ευαισθησία που μπορούν να προκαλέσουν.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε  ότι για τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ευρωπαϊκή προοπτική της κάθε χώρας, απαιτείται ο σεβασμός των θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας».

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr