Οι Τουρκοκύπριοι κατακρίνουν την κυπριακή κυβέρνηση για τις βρετανικές βάσεις



Ιανουάριος 28, 2014.

Κύπρος.

Το Ψευδοκράτος του κατεχόμενου τμήματος της  Κύπρου, κατακρίνει την κυπριακή κυβέρνηση και το Ηνωμένο Βασίλειο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αφού δεν διαβουλεύθηκαν με αυτό και την Τουρκία, στην πραγματοποίηση αλλαγών σε κοινές συμφωνίες που υπογράφηκαν πριν από περίπου 54 χρόνια (το 1960).


Σε γραπτή δήλωση, το επονομαζόμενο υπουργείο Εξωτερικών των Κατεχόμενων, ανακοίνωσε ότι ενώ παραμένει προσηλωμένο στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με καλή θέληση με την κυπριακή κυβέρνηση, δεν είναι δυνατόν να υπογραφεί οποιαδήποτε συμφωνία από τους ελληνοκύπριους για το καθεστώς των στρατιωτικών βάσεων στο νησί, χωρίς να γίνουν διαβουλεύσεις με την Τουρκία και τους τουρκοκύπριους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα, αναφερόμενο στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του  Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και των αξιωματούχων του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά την επίσκεψή του πρώτου στο Λονδίνο, στις 15 Ιανουαρίου, σχετικά με την  κυριαρχία των βρετανικών βάσεων στο νησί, το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών στα Κατεχόμενα, δήλωσε ότι δεν θα καθίσει παθητικά να παρακολουθήσει την εφαρμογή των νομοθεσιών που παραβιάζουν τις διεθνείς συμφωνίες σχετικά με την Κύπρο.

Η Κύπρος φιλοξενεί δύο βρετανικές βάσεις όπως είχε συμφωνηθεί το 1960 στη Ζυρίχη και στο Λονδίνο,  από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις- Τουρκία, Βρετανία και Ελλάδα- γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

Οι Τουρκοκύπριοι από τα Κατεχόμενα δηλώνουν ότι οι βρετανικές βάσεις ήταν μέρος της συμφωνίας για το καθεστώς της Κύπρου, όπως συμφωνήθηκε το 1960 και ως εκ τούτου όλες οι πλευρές θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν σε περίπτωση αλλαγών των συμφωνιών αυτών.

Κάθε άλλη περίπτωση, αποτελεί παράβαση- κατά τους Τουρκοκύπριους- βάση της συνθήκης της Βιέννης του 1969 για το δίκαιο των συνθηκών.

Επομένως- επισημαίνει το τούρκικο δημοσίευμα- οι συμφωνίες που έγιναν μεταξύ του Αναστασιάδη και του Ηνωμένου Βασιλείου δεν δεσμεύουν τους Τουρκοκύπριους ή την Τουρκία, αφού δεν ζητήθηκε η γνώμη τους...

Στη συνάντηση πριν από δύο εβδομάδες, μεταξύ του Αναστασιάδη και των αξιωματούχων του Ηνωμένου Βασιλείου, συμφωνήθηκε η παράδοση εκτάσεων που ανήκαν στις βρετανικές βάσεις προς την κυβέρνηση της Κύπρου και όποια διαδικασία προκύψει θα έχει αρμοδιότητα η κυπριακή δικαιοσύνη.

Στο ζήτημα αυτό αντέδρασαν  τόσο ο Τουρκοκύπριος «πρόεδρος» των Κατεχόμενων, Ντερβίς Έρογλου, όσο και ο λεγόμενος πρωθυπουργός και συναντήθηκαν με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή, Mathew Kidd όπου του εξέφρασαν  τις ανησυχίες και τη δυσαρέσκειά τους για τις συμφωνίες που υπογράφηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr