«Η Ουκρανία δεν μπορεί να διαιρεθεί σε ανατολική και δυτική»


Ιανουάριος 9, 2014.

Με αφορμή συζητήσεις που γίνονται για διαχωρισμό της ουκρανικής κοινωνίας σε φιλο-δυτικούς και φιλο-ανατολικούς, μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ευρώπη, και τον ιδεολογικό διαχωρισμό των πολιτών, το mig, παρουσιάζει τις απόψεις ενός Ουκρανού εμπειρογνώμονα.


«Η διαίρεση της Ουκρανίας σε ‘ανατολική’ και σε ‘δυτική’, δεν αντικατοπτρίζει την κοινωνική δομή της χώρας μας και δεν ταιριάζει με καμία πολιτιστική ή δομική πραγματικότητα,  είναι μια τεχνητή διαίρεση και δεν  μπορεί να λειτουργήσει», δήλωσε στο ράδιο «Σβόμποντα», ο κοινωνικός ψυχολόγος Βίκτορ Πούσκαρ.

Ο ίδιος θα προσθέσει ότι μια τέτοια ιδέα είχε ριχτεί το 2004, λόγω της πολιτικής ρήξης «αλλά ακόμη και τότε ήταν μια τεχνητή ιδέα που δεν μπορούσε να λειτουργήσει», είπε.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, οι διαφορές μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης, έγιναν λιγότερο ορατές, όπως αποδεικνύει και μια μελέτη από το Κέντρο Ραζούμκοφ, σύμφωνα με την οποία «η κύρια διάκριση μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι πια σε Ανατολικούς και Δυτικούς και ανεξάρτητα από την ηλικία, ούτε με κομματική τοποθέτηση. Το εάν κάποιος είναι προσκείμενος σε μια ευρωπαϊκή ή ευρασιατική ολοκλήρωση, αυτό εξαρτάται, όχι από την ηλικία και την κομματική προτίμηση, αλλά από το επίπεδο της εκπαίδευσης που έχει».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος θα σημειώσει ότι εξαιτίας αυτής της λογικής,  είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί ένας διαχωρισμός της χώρας,  «είναι καλύτερα να μας αφήσουν να ζήσουμε όπως θέλουμε», θα τονίσει.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr