15 χρόνια από τη σύλληψη Οτσαλάν- Διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις της ανατολικής Τουρκίας



Φεβρουάριος 15, 2014.

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώθηκαν  την 15η Φεβρουαρίου, από τη σύλληψη και τη μεταφορά του, στην Τουρκία,  του ηγέτη των Κούρδων της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν συνελήφθη στην Κένυα στις 15 Φεβρουαρίου 1999 και μεταφέρθηκε στην Τουρκία, όπου εκτίει ισόβια κάθειρξη. Από το 1999 βρίσκεται σε φυλακές στο νησί Καλόλιμνος ( ή τουρκικά Ιμραλί) του Μαρμαρά,  οι οποίες φυλακές χτίστηκαν με προδιαγραφές υψίστης ασφαλείας, το 2009.

Στην 15η επέτειο της σύλληψής του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, χιλιάδες Κούρδοι σε πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, πραγματοποίησαν διαδηλώσεις υπέρ του ηγέτη των Κούρδων αυτονομιστών του κόμματος PKK και ζήτησαν την αποφυλάκισή του.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν όπως φωτογραφήθηκε πρόσφατα στις τουρκικές φυλακές

Διαμαρτυρίες έγιναν σε δεκάδες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές. Οι Κούρδοι πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ στους Τούρκος αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους διαλύσουν.

Η τουρκική αστυνομία είχε απαγορεύσει, από νωρίς τις διαδηλώσεις και τις πορείες,  και  με αφορμή την απαγόρευση αυτή, επιτέθηκε στους Κούρδους διαδηλωτές, με κανόνια νερού και δακρυγόνα, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, όπως στο Ντιγιαρμπακίρ, Σιρνάκ, Σιίρτ, Βαν κλπ.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ομιλούν για μεγάλη ένταση σε πολλές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr