Τούρκοι: Ομαδικός τάφος σφαγιασθέντων Τουρκοκυπρίων βρέθηκε στην Κύπρο





Φεβρουάριος 4, 2014.

Ομαδικός τάφος βρέθηκε,  που πιστεύεται ότι  περιέχει λείψανα δεκάδων Τουρκοκυπρίων, που σφαγιάσθηκαν από τους Ελληνοκύπριους το 1974, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.


Ο ομαδικός τάφος είναι κοντά στο χωριό Taşkent (Τόχνη), υπόσχεται να λύσει το μυστήριο των δύο λεωφορείων που χάθηκαν στο δρόμο μεταξύ της Παερεκκλησιάς Λεμεσού στις 14 Αυγούστου 1974.

Ένας μαζικός τάφος των επιβατών του πρώτου λεωφορείου είχε βρεθεί το 2010, αλλά μέχρι σήμερα η τύχη των λειψάνων των 45 επιβατών του δεύτερου λεωφορείου ήταν άγνωστη. Όλοι μαζί που σκοτώθηκαν ήταν περίπου 85.

Ο Ανδρέας Δημητρίου, πρώην μέλος της Ελληνικής Κυπριακής τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ Β΄, είχε προηγουμένως δεχθεί ότι  όλοι οι άνδρες ηλικίας από 9 ετών και άνω που ζούσαν στην Τόχνη, συνελήφθησαν πριν μεταφερθούν σε μια μυστική τοποθεσία και εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η Κύπρος είναι διαιρεμένη από το 1974, όταν η Τουρκία άσκησε το συνταγματικό δικαίωμά της ως εγγυήτρια χώρα, με τη διεξαγωγή μιας στρατιωτικής επιχείρησης, έπειτα από ένα πραξικόπημα της ακροδεξιάς ελληνοκυπριακής εξτρεμιστικής οργάνωσης ΕΟΚΑ.

Ως δικλείδα ασφαλείας, οι Τουρκοκύπριοι που ζούσαν στο νότιο τμήμα του νησιού έφυγαν βόρεια, όπου βρίσκονταν τα τουρκικά στρατεύματα που τους υποστήριζαν.

Οι Ελληνοκύπριοι έφυγαν προς το νότο. Μετά από 9 χρόνια αποτυχημένων ειρηνευτικών συνομιλιών, οι Τουρκοκύπριοι κήρυξαν την ανεξαρτησία  τους με (τη λεγόμενη) Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, το 1983, που μέχρι σήμερα (31 χρόνια αργότερα) έχει αναγνωριστεί  μόνον από την Τουρκία, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

--

[Βαλκανικό. Περισκόπιο: πηγή του τούρκικου δημοσιεύματος είναι, προφανώς, το κείμενο (στα αγγλικά) του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, εδώ.]
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr