Νταβούτογλου: Τρία τα κριτήρια για την επιλογή μας στο αμυντικό σύστημα


Φεβρουάριος 2, 2014.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε την Κυριακή, ότι η Άγκυρα δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας θα αγοράσει και οι προσφορές από άλλες εταιρείες είναι ανοικτές, εκτός από την παρούσα προσφορά της Κίνας.


Η απόφαση της Τουρκίας, ως μέλους του ΝΑΤΟ, να επιλέξει τον περασμένο Σεπτέμβριο έναντι 3.400 εκατομμυρίων δολαρίων την προσφορά της κινεζικής «Precision Machinery Import and Export Corp (CPMIEC)», ενόχλησε τους δυτικούς συμμάχους της Άγκυρας, γιατί η κινεζική εταιρεία ήταν υποκείμενη αμερικανικών κυρώσεων για παραβιάσεις προς το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία, στη λογική της Πράξης  Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, εξέφρασαν, επίσης, ανησυχίες γιατί ένα κινεζικό προϊόν δεν θα είναι συμβατό με άλλα συστήματα του ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιο σύστημα θα πρέπει να αγοράσει. Για εμάς υπάρχουν τρία σημαντικά κριτήρια: η από κοινού παραγωγή, ο χρόνος παράδοσης και η τιμή», είπε ο Νταβούτογλου σε πάνελ στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Ωστόσο, ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να διαπραγματεύεται και όπως ανέφερε είχε, ήδη, μια συνάντηση με την αμερικανική εταιρεία, μία μέρα νωρίτερα.

«Η κινεζική εταιρεία ήταν πρώτη στην επιλογή μας, επειδή μας πρότεινε την από κοινού παραγωγή. Δηλώνω ότι η από κοινού παραγωγή είναι πολύ σημαντική για εμάς», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr