«Ο προγραμματισμός του τουρκικού αεροπλανοφόρου αναστατώνει Ισραήλ- Ελλάδα –Κύπρο»


Φεβρουάριος 5, 2014.

Άγκυρα.

Τουρκικό άρθρο το οποίο επικαλείται δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας The Jerusalem Post και συγκεκριμένα άρθρο του καθηγητή  και εμπειρογνώμονα  Michael Tanchun,  αναφέρει ότι ο τουρκικός ναυτικός προγραμματισμός έχει αναστατώσει  το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το άρθρο αναφέρεται στη συνεδρίαση της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας και στην ανακοίνωσή της για τη δρομολόγηση του  προγράμματος «MİLGEM» [στα τουρκικά «MİLGEM Projesi», όπου  η λέξη  MİLGEM προέρχεται από τις λέξεις ‘Εθνικό- Έθνος’ και ‘Πλοίο’ - 'Milli' και 'Gemi'], όπως δήλωσε ο πρόεδρος, Metin Kalkavan.

Η ισραηλινή εφημερίδα- αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα- επισημαίνει ότι ο προγραμματισμός αυτός,  της Τουρκίας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανατροπή της ισορροπίας στην Ανατολική Μεσόγειο  και συνεπώς, στη ναυτική υπεροχή της.

Η απόφαση αυτή της Τουρκίας, όπως επισημαίνεται, θα επηρεάσει σημαντικά το σχεδιασμό από το Ισραήλ ενός τερματικού σταθμού φυσικού αερίου που είχε προγραμματίσει να δημιουργήσει στην νότια πλευρά της Κύπρου ή να δρομολογήσει έναν υποθαλάσσιο αγωγό προς την Τουρκία.

Το άρθρο επικαλείται δηλώσεις του Τούρκου απόστρατου Ναύαρχου, Μουράτ Μπιλγκέρ, που έκανε το 2012, ότι η Τουρκία προσβλέπει σε ναυτική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο και επεσήμανε ότι ‘η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ δεν θα αγνοήσουν αυτό το ενδεχόμενο».

Οι Ισραηλινοί βλέπουν ότι έτσι απειλούνται τα συμφέροντά τους στα οικόπεδα Tamar και Leviathan.

Σύμφωνα με το τούρκικο δημοσίευμα, το αεροπλανοφόρο που θα κατασκευάσει η Τουρκία θα κοστίσει 500 εκατομμύρια δολάρια, θα έχει τη δυνατότητα να φέρει 1.000 στρατιώτες, 150 οχήματα, ελικόπτερα και αεροπλάνα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr