«Σκόπια και Βοσνία, οι εξαιρέσεις των Δυτικών Βαλκανίων»


Φεβρουάριος 5, 2014.

Ο διευθυντής Σχέσεων  του State Department για την Κεντρική και Νότια Ευρώπη, Jonathan Moore, προέβη σε μια αποτίμηση των θετικών επιτευγμάτων στα Βαλκάνια στο σχεδιασμό για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιρουμένων, όμως, της Βοσνίας και των Σκοπίων.


Σε συζήτηση στη Σχολή προηγμένων διεθνών σπουδών του πανεπιστημίου Johns Hopkins στην Ουάσιγκτον, ο Moore, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση της περιοχής και κάλεσε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και να αφήσουν στο παρελθόν τις εντάσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από χρόνια επενδύσεων και δεσμεύσεων της Δύσης, τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν σημειώσει σημαντική επιτυχία, εκτός από ορισμένες περιοχές όπου οι προκλήσεις παραμένουν άλυτες.

Ο Αμερικανός πολιτικός, επεσήμανε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν κάθε λόγο να είναι υπερήφανες για την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας καθώς και της ειρηνικής μετάβασης της εξουσίας στην Αλβανία.

«Ο κύριος στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η ένταξη και η ολοκλήρωση της περιοχής στις ευρω-ατλαντικές δομές. Όπως πολλοί έχουν πει, έτσι και η κυβέρνηση των ΗΠΑ- είτε Δημοκρατική είτε Ρεπουμπλικανική- θέλει μια Ευρώπη ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική. Αυτός είναι ο στόχος μας».
Ο Moore τόνισε ότι οι εξαιρέσεις σε όλον αυτόν τον σχεδιασμό, είναι η Βοσνία και τα Σκόπια.

Για μεν τα Σκόπια, εμπόδιο για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ είναι η διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα, για δε τη Βοσνία, εξακολουθεί να έχει εσωτερικές εθνοτικές διαφορές.

Ο αξιωματούχος  είπε ότι η Βοσνία έχει ένα περίπλοκο πρόβλημα λόγω της συνθήκης Ντέιτον, που τερμάτισε τον πόλεμο, αλλά άφησε τη Βοσνία χωρισμένη εθνοτικά.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr