Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Σε δήμο των Σκοπίων: Η τουρκική γλώσσα έγινε επίσημη- ομόφωνα


Φεβρουάριος 26, 2014.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους το «Τουρκικό Δημοκρατικό Κόμμα» που έχει δύο εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους στο δήμο Τσαΐρ των Σκοπίων, είχε καταθέσει πρόταση να γίνει επίσημη γλώσσα η τουρκική και να τεθεί σε ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο.


Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, İzzet Meciti, ήταν θετικός στο αίτημα και με την υποστήριξη των 24 μελών του δημοτικού συμβουλίου η τουρκική γλώσσα έγινε επίσημη.

Σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους των Σκοπίων, μια μειονοτική γλώσσα για να γίνει επίσημη σε κάποιο δήμο θα πρέπει η μειονότητα να είναι μεγαλύτερη από το 20 τοις εκατό του πληθυσμού.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή που ελήφθη ομόφωνα, θεωρείται έγκυρη ανεξάρτητα από το ποσοστό της μειονότητας στο δήμο.

Είναι σημαντικό- τονίζει το τούρκικο δημοσίευμα- ότι ο Δήμος Τσαΐρ είναι ένας από τους δήμους της πόλης των Σκοπίων και το εμπόδιο που υπήρχε ξεπεράστηκε.

Αυτό σημαίνει- συνεχίζει το δημοσίευμα- ότι  οι Τούρκοι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν  να εκφράζονται στην τουρκική γλώσσα, οι αποφάσεις του δήμου να βγαίνουν και στην τουρκική γλώσσα και στα σχολεία του δήμου θα υπάρχει η δυνατότητα διδασκαλίας της τουρκικής.

Επίσης, όλη η αλληλογραφία του Δήμου με τουρκικούς δήμους,  θα γίνεται στην τουρκική γλώσσα.

--Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr