Ο γ.γ. του ΟΗΕ συζήτησε με Τουρκία για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Συρίας

 Φωτό από την 'αλ Αχράμ'

Μάρτιος 25, 2014.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι- μουν, συζήτησε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, τηλεφωνικά το βράδυ της Κυριακής, όπως ανέφερε αξιωματούχος του διεθνούς Οργανισμού.


Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, Φαρχάν Ηακ, οι δύο άνδρες συζήτησαν για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Συρίας από τον τουρκικό στρατό.

«Ο ΟΗΕ προτρέπει τις δύο πλευρές να βρουν τα πραγματικά περιστατικά και να απέχουν από πρόσθετες στρατιωτικές ενέργειες», είπε ο Χακ.

«Αν δεν  έχουμε την πλήρη εικόνα, ο Γενικός Γραμματέας και οι ανώτεροι σύμβουλοί του βρίσκονται σε στενή επαφή με τους αξιωματούχους τόσο της Συρίας, όσο και της Τουρκίας και παροτρύνουν τις δύο πλευρές να εξακριβώσουν τα γεγονότα και να απέχουν από πρόσθετες στρατιωτικές δράσεις και να προβούν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης. Βεβιασμένες ενέργειες μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση, που δεν θα είναι προς το συμφέρον της κάθε πλευράς», είπε.

Οι Σύριοι ισχυρίζονται ότι τουρκικοί πύραυλοι χτύπησαν το αεροσκάφος της Συρίας στον εναέριο χώρο της Συρίας, καθώς είχε σκοπό να επιτεθεί σε αντάρτες στις βόρειες περιοχές της Λατάκειας. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι το αεροσκάφος της Συρίας, ένα Mig-23, εισέβαλε κάνοντας ελιγμούς στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Η Ουάσιγκτον

«Η Τουρκία είναι «διαφανής» στους κανόνες εμπλοκής», δήλωσε η Marie Harf, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Είμαστε δεσμευμένοι για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας. Σημειώνουμε ότι  η τουρκική κυβέρνηση έχει πλήρη διαφάνεια σχετικά με τους κανόνες εμπλοκής και λειτούργησε βάσει του γεγονότος ότι η κυβέρνηση της Συρίας, κατέρριψε ένα τουρκικό αεροσκάφος, το 2012», δήλωσε η Harf, σύμφωνα με πρακτορείο Anadolu.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr