Τουρκία: Τουρμπάνι, φέσι ή καπέλο;


Μάρτιος 15, 2014.

Η Τουρκία έχει, επίσημα, άρει έναν νόμο που ανάγκαζε τους ανθρώπους να φορούν καπέλα δημοσίως.


Αν και ο νόμος αυτός είχε από καιρό αγνοηθεί, σύμφωνα με το νόμο όταν κάποιος δεν φορούσε καπέλο σε δημόσιο χώρο είχε την πιθανότητα μιας δίμηνης ή εξάμηνης ποινής.

Τελικά, η εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσίευσε σχετικά για την κατάργησή του.
Τα καπέλα ήταν μια υποχρέωση στην καθημερινή ζωή της Τουρκίας, κατά τα πρώτα χρόνια της δημοκρατίας. Διατάχθηκε τότε,  το φέσι που φορούσαν οι άνδρες και η μαντίλα που φορούσαν οι γυναίκες να καταργηθούν  και απαγορεύονταν στο εξής να τα φορούν, διότι κρίθηκαν ότι είναι σύμβολα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Τα καπέλα εισήχθησαν τότε στην Τουρκία για την ενίσχυση της πολιτιστικής διαδικασίας εκδυτικισμού της Τουρκίας, μιμούμενη την ενδυμασία της Ευρώπης στις αρχές του 20ου αώνα.

Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, όσοι αρνήθηκαν να αφαιρέσουν το φέσι ή το τουρμπάνι τους, και να το αντικαταστήσουν με το καπέλο, σκοτώθηκαν.
Ωστόσο, ο νόμος χαρακτηρίστηκε αναχρονιστικός και δεν έχει κανένα νόημα για την εποχή μας, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr