Σκόπια: Στις εκλογές θα ψηφίσουν και 24 χιλιάδες από τη Διασπορά


Απρίλιος 25, 2014.

«Η μεγάλη προσέλευση των πολιτών του νοτιοσλαβικού κράτους που ζουν στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν  στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής, βοήθησαν, κατά κάποιο τρόπο, την έννοια της ψηφοφορίας της διασποράς”, είπε ο Τζίκιτσα Παγκόφσκι, που εκπροσωπεί  την Ενωμένη Σλαβική Διασπορά στην


 Ουάσιγκτον, σε ομιλία- συζήτηση που έγινε χθες σχετικά με τις εκλογές, σημειώνει η σλαβική εφημερίδα ‘Βέτσερ’ των Σκοπίων.

 Ενώ η εφημερίδα ‘Ούτρινσκι  θα τονίσει ότι από τη διασπορά θα  εκλεγούν τρεις υποψήφιοι βουλευτές με την αρχή της πλειοψηφίας.

Το νοτιοσλαβικό κράτος χωρίζεται σε έξι εκλογικές επαρχίες και η κάθε μία εκλέγει 20 βουλευτές καθώς και τρεις από τη Διασπορά (σύνολο βουλευτών 123).
Στη Διασπορά υπάρχουν τρεις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν η κάθε μία από έναν βουλευτή. Είναι η Ευρώπη - Αφρική, Βόρεια-Νότια Αμερική και η Αυστραλία-Ασία.

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι είναι στην πρώτη περιφέρεια (Ευρώπη – Αφρική) που έχουν εγγραφεί 18.911 ψηφοφόροι, στη δεύτερη (Βόρεια-Νότια Αμερική) έχουν εγγραφεί 3.337 ενώ στην τρίτη (Αυστραλία-Ασία) έχουν εγγραφεί 1.534 ψηφοφόροι.

Την Κυριακή 27 Απριλίου 2014, οι κάτοικοι του νοτιοσλαβικού κράτους (πΓΔΜ) θα ψηφίσουν για πρόεδρο της χώρας που είναι οι δεύτερες επαναληπτικές εκλογές με τους δύο πλειονοψηφήσαντες υποψήφιους και θα ψηφίσουν για τους αντιπροσώπους στο νέο Κοινοβούλιο- βουλευτικές εκλογές.

Υποβλήθηκαν 14 λίστες υποψηφίων για τις 123 έδρες του Κοινοβουλίου, πέντε συνασπισμοί και εννέα πολιτικά κόμματα.

Η οργάνωση των εκλογέων της διασποράς άρχισε με το αλβανικό κόμμα DUI που επιζητά συμμετοχή των Αλβανών του εξωτερικού και έσπευσε να ακολουθήσει την οργάνωση των Σλάβων το κυβερνών VMRO-DPMNE.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr