Πρόταση Ιράν σε Ευρώπη για παροχή φυσικού αερίου


Απρίλιος 14, 2014.

«Μελλοντικά θέλουμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου. Δεν επιδιώκουμε να ανταγωνισθούμε τη Ρωσία, αλλά γνωρίζουμε ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνεται και θέλουμε να συμμετέχουμε», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας του Ιράν Μοχάμεντ Ρεζά Νεματζάντε.


Πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει αποθέματα ενέργειας και έτοιμο σχέδιο για μια τέτοια συνεργασία.

«Το Ιράν θα μπορούσε να γίνει ένας αξιόπιστος, ασφαλής και μακροπρόθεσμος προμηθευτής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», είπε ο  Νεματζάντε σε συνέντευξη του στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, αλλά διευκρίνισε ότι μια τέτοια απόφαση, εφ’ όσον υπάρχει ανησυχία για τη Ρωσία, ανήκει αποκλειστικά στην Ευρώπη.

Το Ιράν επί σειρά ετών παρέχει φυσικό αέριο στην Κίνα, από την εποχή που ο τότε πρόεδρός του, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ είχε τεταμένες σχέσεις με τη Δύση και η Ισλαμική Δημοκρατία θεωρήθηκε ως ένας πιθανός προμηθευτής φυσικού αερίου του έργου ‘Nabucco’.

Με την ανάδειξη του μετριοπαθή προέδρου, Χασάν Ρουχανί, η Τεχεράνη έχει βελτιώσει σημαντικά την εικόνα της στο εξωτερικό.

Ως εκ τούτου φαίνεται όλο και πιο πιθανό, το Ιράν να αδράξει την ουκρανική κρίση και να προσπαθήσει να κλέψει μερίδιο από το στρατηγικό σύμμαχό του τη Ρωσία, για την προμήθεια του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, απέστειλε επιστολή προς τους ηγέτες των 18 ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων 13 κρατών μελών της ΕΕ, στους οποίους προειδοποίησε ότι εάν η Ουκρανία δεν τακτοποιήσει του λογαριασμούς της με τη Ρωσία, για το φυσικό αέριο, θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστολή της προμήθειας του φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρώπης (η προμήθεια γίνεται μέσω Ουκρανίας).

Σύμφωνα με την επιστολή, η Ουκρανία χρωστά περισσότερα από 16 δις  δολάρια, και οι παρεχόμενες εκπτώσεις δεν ισχύουν πλέον, ως και 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια, απλήρωτα από την ουκρανική πλευρά, ποινικές κυρώσεις για τη μη πληρωμή της ελάχιστης ετήσιας ποσότητας φυσικού αερίου (take or pay) σύμφωνα με τη σύμβαση του 2009, σύμφωνα με δημοσίευμα του Κρος.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr