Σκόπια: Καλή αρχή ο κοινός εορτασμός με Βουλγαρία




Μάιος 22, 2014.

Δεν υπάρχει καμία βάση στους φόβους που διατυπώνονται ότι ο κοινός εορτασμός Σκοπίων και Βουλγαρίας, των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, θα επηρεάσει το ζήτημα της κουλτούρας, της γλώσσας και της ταυτότητας, στους Σλάβους των Σκοπίων.


Αυτό ανέφερε ο ακαδημαϊκός Μπλάζε Ριστόφσκι σε ανοικτή συζήτηση που έγινε για το θέμα αυτό μεταξύ των Ακαδημιών των Σκοπίων και της Βουλγαρίας.
Το συμπέρασμα ήταν ότι τρόπος αυτός του εορτασμού οδηγεί προς τη βελτίωση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Ο πρώην πρέσβης Ρίστο Νικόφσκι, ωστόσο, εκτίμησε ότι τα Σκόπια πρέπει να είναι προσεκτικά, αν και είναι θετικό το γεγονός ότι οι κοινές εκδηλώσεις ξεκινούν με το ότι οι Κύριλλος και Μεθόδιος ήταν ...σλάβοι εκπαιδευτικοί. ( σημ. πλαστογράφοι  της ιστορίας, δηλαδή, και οι δύο)

Την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά- συνεχίζει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων- οι εκπρόσωποι της Ακαδημίας και της Εκκλησίας των Σκοπίων θα γιορτάσουν  με στη Βουλγαρία τους  αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, μαζί με τους Βούλγαρους Ακαδημαϊκούς.

Στη Ρώμη κατά το τρέχον έτος, οι δύο αντιπροσωπείες θα έχουν μια ξεχωριστή γιορτή στον τάφο του Αγίου Κυρίλλου.

Επίσης ως  θετικό βήμα χαρακτηρίστηκε  η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των προέδρων της Βουλγαρίας και των Σκοπίων για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και τη προθυμία τους να υπογράψουν διακήρυξη σχετική με τη συμφωνία του 1999 για καλή γειτονία και συνεργασία, αναφέρει το δημοσίευμα.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr