Έκκληση Συρίας για ανοικοδόμηση του συστήματος υγείας


 Υπουργός Υγείας:« Σας ικετεύω να αποσύρετε το εμπάργκο κατά της χώρας μου»


Μάιος 21, 2014.

Γενεύη.

Η κυβέρνηση της Συρίας, έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα την Τετάρτη, για βοήθεια στην ανοικοδόμηση ενός συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο καταστράφηκε από τους τρομοκράτες, παρά τις αναφορές αξιωματούχων του ΟΗΕ ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη ζημία.


Σε ομιλία του προς τους υπουργούς χωρών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο υπουργός Υγείας της Συρίας, Σαάντ αλ Ναγέφ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσει ζωές».

«Κάνω έκκληση σε όλους εσάς, κάνω έκκληση για βοήθεια για την ανοικοδόμηση των υποδομών μας, για την αποκατάσταση των κέντρων υγείας, να αναδημιουργήσουμε το σύστημα υγείας μας και σας παρακαλώ, σας ικετεύω, αφαιρέστε τον αποκλεισμό, το εμπάργκο από το οποίο υποφέρει και έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στη χώρα μου», είπε ο αλ Ναγέφ.

Ο πόλεμος έχει συντρίψει το σύστημα υγείας, συνέχισε, σκοτώθηκαν εργαζόμενοι στην υγεία, ιατροί, 700 κέντρα υγείας έχουν καταστραφεί, 450 ασθενοφόρα είχαν γίνει στόχος και 38 νοσοκομεία στη χώρα τέθηκαν εκτός λειτουργίας.
«Οι τρομοκρατικές ομάδες έχουν προκαλέσει αυτή τη ζημία», είπε.

Ο Σύρος υπουργός κατηγόρησε τους τρομοκράτες για την επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας στη Συρία και την αποκοπή νερού και ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη του Χαλεπίου.

Η ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Navi Pillay,  είπε ότι «και η κυβέρνηση έχει από κοινού την ευθύνη για «την κατάφωρη παραβίαση των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου». Ειδικά για το Χαλέπι, «είχαν ενταθεί οι βομβαρδισμοί με αεροπορικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών και μεταξύ άλλων έγινε χρήση βαρελιών – βομβών».

Παρότι το δίκτυο ύδρευσης στο Χαλέπι, επισκευάστηκε δεκάδες φορές μόνο μέσα στον Απρίλιο, εντούτοις ομάδα ανταρτών από το «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα»  έσπαγε σκόπιμα το δίκτυο και ο λαός επί ημέρες δεν είχε πρόσβαση στο νερό, είπε ο Σύρος υπουργός.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ήταν προσεκτικός στις εκφράσεις του για να μην κατηγορηθεί από τις πλευρές του συριακού πολέμου για την κατάρρευση της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα, αλλά επικεντρώθηκε  την περίθαλψη και στην αντιμετώπιση της επιδημίας πολιομυελίτιδας στη Συρία, γράφει η ‘σταρ’ του Λιβάνου.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr