Έκκληση Τούρκου πρωθυπουργού να επιτραπεί η είσοδος του ηγέτη των Τατάρων στην Κριμαία

Οι Ρώσοι τον κατηγορούν ως «όργανο των υπηρεσιών της Δύσης»


Μάιος 5, 2014.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι θα βοηθήσει τον ηγέτη  των Τατάρων της Κριμαίας, Μουσταφά Τζεμίλεφ, να αποκτήσει πρόσβαση στην Κριμαία, έπειτα από την άρνηση των τοπικών ρωσικών αρχών.


Στον πρώην επικεφαλής της Μεντζλίς (κοινοβουλίου των μουσουλμάνων)   των Τατάρων της  Κριμαίας, ο οποίος είναι και  βουλευτής της Ουκρανίας, απαγορεύθηκε η είσοδός του στην Κριμαία, λόγω των δυσμενών  επικρίσεων του προς τη Ρωσία, έπειτα από το δημοψήφισμα της 16ης  Μαρτίου.

Την Παρασκευή ο Τζεμίλεφ προσπάθησε  να μεταβεί στο αεροδρόμιο της Συμφερούπολης από τη Μόσχα, αλλά  στην είσοδο της Κριμαίας, οι αρχές δεν του επέτρεψαν την είσοδο.

Την επομένη προσπάθησε να εισέλθει στην Κριμαία από τη στεριά, αλλά τον σταμάτησαν και πάλι πριν από τα σύνορα.

Δημοσιεύματα αναφέρουν, ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έριξαν προειδοποιητικές βολές στον αέρα για να διαλύσουν χιλιάδες Τάταρους της Κριμαίας, που είχαν έρθει στα σύνορα για να χαιρετήσουν τον Τζεμίλεφ.
Παρών ήταν και επικεφαλής  του Μεντζλίς, Ρεφάτ Τζουμπάροφ, ο οποίος προέτρεψε  τους Τατάρους να  κάνουν πίσω, προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία.

Κατά την επιστροφή του  στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, ο Τζεμίλεφ, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό «Κανάλ 5», στην οποία εξήγησε ότι είχε τηλεφωνική επαφή με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ερντογάν και ζήτησε τη βοήθειά του στο να πειστεί ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν να άρει την απαγόρευση.

Σύμφωνα με τον Τζεμίλεφ, ο Ερντογάν υποσχέθηκε να λύσει το πρόβλημα.
Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ , δήλωσε ότι στον 70χρονο Μουσταφά Τζεμίλεφ απαγορεύθηκε η είσοδος του στην Κριμαία, γιατί απειλεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι ο Τζεμίλεφ έχει την υποστήριξη των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης, σημειώνει το τούρκικο Dunya Bulteni.




Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr