Ο Κέρι στη Βαγδάτη για πιέσεις σε Μαλίκι


Ιούνιος 23, 2014.

Ιράκ.

Ο Γενικός Γραμματέας του Στέιτ Ντιπάτμεντ, John Kerry, προσγειώθηκε στη Βαγδάτη τη Δευτέρα το πρωί,  προκειμένου να πιέσει τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι να σχηματίσει μια πιο περιεκτική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής ομάδας «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε»- ΙΚΙΛ, η οποία έχει καταλάβει ένα μεγάλο μέρος του βόρειου και του δυτικού Ιράκ.


Ο Κέρι «θα συζητήσει τις δράσεις των ΗΠΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη για βοήθεια προς το Ιράκ, να αντιμετωπίσει την επικείμενη απειλή και να προτρέψει στο σχηματισμό μια πιθανής κυβέρνησης στην οποία να αντιπροσωπεύονται όλα τα τμήματα του ιρακινού λαού», σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Jen Psaki.

Ο Κέρι είχε επισημάνει την Κυριακή για τους κινδύνους της επέκτασης των Ισλαμιστών του ΙΚΙΛ, και τόνισε ότι δεν αποτελούν κίνδυνο μόνο για το Ιράκ αλλά για όλη τη Μέση Ανατολή.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σουκρί, ο Κέρι περιγράφοντας την ισλαμική ομάδα ΙΚΙΛ, τόνισε ότι αντιπροσωπεύει την ιδεολογία της βίας και της καταστολής και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ανεχθούν την παρουσία ενός φορέα που δημιουργεί ένα ασφαλές καταφύγιο στα εδάφη του Ιράκ, προκειμένου να προβεί σε επιθέσεις σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, όπως σημειώνει το Bunyabuleni.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr