Οι Βούλγαροι επιμένουν σε κοινό εορτασμό για την «Ίλιντεν» με τους Σκοπιανούς


Ιούνιος 11, 2014.

Σκόπια.

 Εν  εξελίξει βρίσκονται τα πολιτικά παιχνίδια γύρω από τη συμφωνία για τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ του Νοτιοσλαβικού κράτους και της Βουλγαρίας, αν και υπάρχει το προηγούμενο της ανταλλαγής επιστολών των αρχηγών των δύο χωρών, με τις οποίες ο σκοπιανός Γκεόργκι Ίβανοφ και ο Βούλγαρος Ρόζεν Πλεβνέλιεφ συμφώνησαν ότι είναι αποδεκτό το περιεχόμενο  της δήλωσης του 1999.


Αυτά σημειώνει η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων ‘Ούτρινσκι’, η οποία γράφει:

«Μετά την δήλωση της Σόφιας ότι θα περιμένει το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στα Σκόπια , τώρα παρουσιάζει πιέσεις με νέα αιτήματα για να διασφαλίσει μια λίστα με συμφέροντα που έχει από τα Σκόπια».

Τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόζεν Πλεβνέλιεφ, απέστειλε και άλλη επιστολή προ του Ίβανοφ, που του ζητούσε άμεσα οι δύο πλευρές να γιορτάσουν μαζί την ημέρα Ίλιντεν, πρώτα στη Βουλγαρία και μετά στην περιοχή των Σκοπίων με τη συμμετοχή της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Κατ’ αρχήν δεν είμαι εναντίον αυτής της ιδέας. Είναι  μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αλλά, νομίζω ότι το πρώτο και το καλύτερο είναι η οικοδόμηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης», δήλωσε ο  υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι.

Το γραφείο του Γκεόργκι Ίβανοφ, επιβεβαίωσε ότι έλαβε την επιστολή του προέδρου της Βουλγαρίας, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν και ... άλλες αργίες, εκτός από την Ίλιντεν.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr