«Η Κύπρος πηγή ενέργειας για Βουλγαρία και Κεντρική Ευρώπη»


Ιούνιος 17, 2014.

Η Κύπρος θα μπορούσε να προμηθεύσει τη Βουλγαρία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με φυσικό αέριο, μειώνοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία.
Αυτό έγινε σαφές κατά τη χθεσινή συνάντηση του Βούλγαρου υπουργού Εξωτερικών Κριστιάν Βιγκένιν (δεξιά στο φωτό), με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη στη Λευκωσία.


Σύμφωνα με το βουλγαρικό ‘Φόκους’ το κυπριακό φυσικό αέριο θα μεταφερθεί στην Κεντρική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

«Ο Βιγκένιν σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στον ρόλο που ενδεχομένως μπορεί να διαδραματίσει η Λευκωσία στον «νότιο-βόρειο» ενεργειακό διάδρομο, ενώ είπε ότι «Βουλγαρία και Κύπρος έχουν παρόμοια συμφέροντα», τα οποία πρέπει να επιδιώξουν συντονισμένα, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο», γράφει η κυπριακή εφημερίδα ‘Σημερινή’.

Η ίδια εφημερίδα θα σημειώσει χαρακτηριστικά: 

«Η Βουλγαρία εργάζεται στενά με τις γειτονικές της χώρες και ιδιαίτερα την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τις χώρες Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία), σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τους ενεργειακούς δεσμούς τους και να δημιουργήσουν τον ενεργειακό διάδρομο,  όπως  ανέφερε ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στο σχέδιο αυτό, μεταφέροντας αέριο σε τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου στην Ελλάδα και απ' εκεί σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κεντρική Ευρώπη».

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr