Η Τουρκία εντάχθηκε στις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες μικρών όπλων



Ιούνιος 18, 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες από  τις στατιστικές των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της βάσης δεδομένων για το 2011, που δημοσιεύθηκαν στις 17 Ιουνίου στην ετήσια έκθεση «Μελέτη των φορητών όπλων» του ΟΗΕ, η Τουρκία και η Τσεχική Δημοκρατία, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μεγαλύτερων εξαγωγικών χωρών στον κόσμο σε φορητά όπλα, όπου στην κορυφή βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.


Σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ, ο κύκλος εργασιών του παγκόσμιου εμπορίου μικρών όπλων και  ειδών ελαφρού οπλισμού αυξήθηκε σχεδόν δύο φορές, από τα 2.380.000.000 στα 4.630.000.000 δολάρια μεταξύ του 2001 και 2011.

Το διεθνές εμπόριο μικρών όπλων και πυρομαχικών αυξήθηκε επίσης σημαντικά. Τα πιο δημοφιλή είδη των όπλων είναι τα πιστόλια, τα περίστροφα, τυφέκια αθλητικά και καραμπίνες.

Το 2011, ο αριθμός των χωρών που εξάγουν μικρά όπλα και έχουν από αυτά έσοδα πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως έχει αυξηθεί από τις 12 σε 14 χώρες.

Στη μελέτη στον κατάλογο των χωρών κατά σειρά βρίσκονται:  Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία, Γερμανία, Βραζιλία, Αυστρία, Ελβετία, Ισραήλ, Ρωσία, Νότια Κορέα, Βέλγιο, Κίνα, Τουρκία, Ισπανία και Τσεχική Δημοκρατία.

Η έρευνα αγοράς φορητών όπλων είναι ένα ανεξάρτητο ερευνητικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Διεθνών και Αναπτυξιακών Μελετών στη Γενεύη. Η μελέτη υποστηρίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας και σε αυτήν συνεισφέρουν 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr