Το PKK προειδοποιεί ότι η συμφωνία Κούρδων –Τουρκίας θα καταρρεύσει


Ιούνιος 18, 2014.

Ο ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος-PKK, Μουράτ Καραγιλάν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η διαδικασία διευθέτησης μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του PKK, ενδέχεται να καταρρεύσει, εάν η κυβέρνηση δεν εκπονήσει νόμο που θα παρέχει νομική βάση στις συνομιλίες.


Ο Καραγιλάν δήλωσε ότι εάν το τουρκικό κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης- AKP,  έχει προτάσεις για τη διαδικασία θα πρέπει να τις ανακοινώσει το συντομότερο δυνατόν. Διαφορετικά, είπε, οι δύο πλευρές θα ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους με χωριστές ατζέντες.

Υποστήριξε ότι το κουρδικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από έναν  Υφυπουργό, αναφερόμενος στον αρμόδιο του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών – MİT, και απαίτησε συνομιλίες σε πλήρη κλίμακα με την κυβέρνηση. Ο Καραγιλάν υποστήριξε ότι για μια μόνιμη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών απαιτεί μια νομική βάση.

«Εάν αυτά τα αιτήματα δεν ικανοποιηθούν θα γίνει μια μεγάλη σύγκρουση και διαίρεση», είπε ο Καραγιλάν.

Ο ίδιος μιλώντας στο φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat, ισχυρίσθηκε ότι εάν «δεν προκύψει ένα εθελοντικό έργο για την ενότητα, τότε θα δημιουργηθεί μια διαίρεση στον τουρκικό κόσμο».

Τόνισε, μάλιστα, ότι τα 4-5 εκατομμύρια του Κουρδιστάν (νοτιοανατολική Τουρκία) δεν έχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις και ενδέχεται να επιλέξουν την ανεξαρτησία.

Κατέκρινε την τουρκική κυβέρνηση, ότι αντί να κάνει ένα νόμο για τη διεξαγωγή νόμιμων συνομιλιών με τους Κούρδους, «προτίμησε να εκπονήσει νόμο για την προστασία των δικαιωμάτων των υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών- MİT, οι οποίοι διεξάγουν συνομιλίες μαζί μας», είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με την εφημερίδα Ζαμάν.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr