Αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ


Ιούνιος 17, 2014.

Μόλις πριν από τρεις ημέρες, ο Μπαράκ Ομπάμα, είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα στείλει στρατεύματα στο Ιράκ, παρά την προθυμία της κυβέρνησης να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στη χώρα.

Τώρα, άλλαξε γνώμη  και σκέφτεται να αποστείλει αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ. Ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου έχει, ήδη, ενημερώσει το Κογκρέσο.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Ιράκ ανάγκασαν την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ να προσαρμοσθεί στην διαμορφούμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, γράφει το ισραηλινό δημοσίευμα, η Ουάσιγκτον αγνόησε το αίτημα του Ιρακινού Προέδρου, Νουρι αλ Μαλίκι, να προσφέρει, τουλάχιστον, βοήθεια για την υποστήριξη της Βαγδάτης.

Την Τρίτη, 17 Ιουνίου, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν ένα μικρό σώμα 275 Αμερικανών στρατιωτών.

Όπως ανέφερε το USA Today, οι πεζοναύτες θα προστατεύσουν «το προσωπικό της διπλωματικής αποστολής στη Βαγδάτη, καθώς και Αμερικανούς πολίτες που εργάζονται στο Ιράκ με σχετικές συμβάσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιρακινή πρωτεύουσα τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε πανικό. Πρεσβείες δυτικών χωρών που ήλπιζαν μέχρι τελευταία στιγμή ότι θα είναι ασφαλή, τώρα βιαστικά εκκενώνουν την πόλη.

Η Τουρκία και η Γερμανία, συνέστησαν στους πολίτες της να φύγουν από το Ιράκ.
Από την άλλη πλευρά, η Τεχεράνη απέρριψε το ενδεχόμενο κοινής δράσης με την Ουάσιγκτον για την αποκατάσταση της τάξης στο Ιράκ.

Αυτό δήλωσε ανώτερος Ιρανός πολιτικός όπως επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι «η συνάντηση μεταξύ των ΗΠΑ και των Ιρανών αξιωματούχων έληξε χωρίς αποτέλεσμα».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι δεν «αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης με το Ιράν».

Πιθανόν οι Αμερικανοί να μην συμφώνησαν με τις απαιτήσεις του Ιράν για τη συμμετοχή τους στη σύγκρουση.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr