Ισραήλ- Κουρδιστάν: Πέντε δεκαετίες ‘απαγορευμένης αγάπης’




Ιούνιος 25, 2014.

Οι σχέσεις του Τελ Αβίβ με τους Κούρδους, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, γράφει ο Μουχαμάντ Μπαντίρ,  γράφονται με έντονα γράμματα: υποστηρίζονται με έναν μακιαβελικό τρόπο, είτε με αντάλλαγμα αποδυνάμωσης του  ιρακινού στρατού, είτε με τη λήψη πληροφοριών σχετικά με το τι συμβαίνει στο Ιράκ, τη Συρία και το Ιράν.

Είναι δύσκολο να βρει κανείς  τις μυστικές σχέσεις μεταξύ του Κουρδιστάν και του Ισραήλ που διαρκούν περίπου 50 χρόνια. Στην αρχή οι σχέσεις περιστρέφονταν μέσα στα στρατιωτικά όρια και τη συνεργασία για την ασφάλεια, αργότερα αναπτύχθηκαν οικονομικές σχέσεις με την προοπτική να μετατραπούν  σε μια πολιτική εταιρική σχέση, όταν θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες περιφερειακές συνθήκες.

Παρά την απουσία επίσημων δημοσίων σχέσεων μεταξύ της περιοχής του Κουρδιστάν και του Ισραήλ, και των πιστοποιητικών ή εγγράφων υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν τις σχέσεις αυτές. Για παράδειγμα, αν δούμε το ισραηλινό βιβλίο «Κατάρρευση της Ελπίδας- οι Ισραηλινο- κουρδικές σχέσεις»  αναφέρονται επαρκώς στη φύση αυτών των σχέσεων και στην κρυστάλλωση τους κατά τη δεκαετία του εξήντα του περασμένου αιώνα.

Κούρδοι πράκτορες του Ισραήλ

Ο ερευνητής μπορεί εύκολα να διαπιστώσει τις σχέσεις των ισραηλινών αξιωματούχων με τους ιδρυτές του «κουρδικού αγώνα».

Ο Μουλά Μουσταφά Μπαρζανί, πατέρας του σημερινού προέδρου του Κουρδιστάν, στην περιοχή του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί ήταν ένας από τους πιο γνωστούς υπαλλήλους του αρχηγού της Mossad, Meir Amit,  την εποχή εκείνη, και ο οποίος θεωρείται ο αρχιτέκτονας των κουρδο-ισραηλινών σχέσεων, σχέσεις που ήταν μακριά από τους διαδρόμους του υπουργείου Εξωτερικών.


Οι δεσμοί με το Ισραήλ χωρίζονται σε χρονικά στάδια.

Το πρώτο αναφέρεται στη δεκαετία του 1960 και διήρκεσε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Στο διάστημα αυτό ο Μουσταφά Μπαρζανί πολέμησε με ένοπλες ομάδες κατά του ιρακινού στρατού, ανέλαβε πρωτοβουλία να ζητήσει την υποστήριξη των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων και τότε το Ισραήλ είδε την ευκαιρία να αποδυναμώσει  το Ιράκ αλλά και το Ιράν.
Ο Μπαρζανί είδε το Ισραήλ ως καταλύτη για την επίτευξη του ονείρου του για την οικοδόμηση της αυτοδιάθεσης των Κούρδων.
Έτσι άρχισαν οι στενότερες σχέσεις με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.
Ήταν τόσο στενές οι σχέσεις Κούρδων και Ισραηλινών, που όταν οι τελευταίοι κατέλαβαν την Ιερουσαλήμ το 1967, ο Μπαρζανί γιόρτασε την ισραηλινή κατοχή με ένα κριάρι που έφερε στο λαιμό μια κορδέλα που έγραφε ‘συγχαρητήρια στο Ισραήλ'.
Το 1973 επισκέφθηκε το Ισραήλ και όταν επέστρεψε στο Ιράκ επιτέθηκε σε αγωγό πετρελαίου στο βόρειο Ιράκ μετά από σχετικό αίτημα του Τελ Αβίβ.

... Το δημοσίευμα κάνει μια διεξοδική ανάλυση όλων των γεγονότων από το 1970 μέχρι τις μέρες μας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι σχέσεις μεταξύ των Κούρδων και των Ισραηλινών είναι στενές και θα αναπτυχθούν περαιτέρω.

Η συγγενική ... καταγωγή

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, το 2001,  και τα συμπεράσματά της δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα ‘Haaretz’ στις 21 Νοεμβρίου του ιδίου έτους, αναφέρεται στις συγγενικές σχέσεις των λαών των περιφερειών της Μέσης Ανατολής.
Η μελέτη αυτή, η οποία αναφέρεται σε ανάλυση DNA όλων των λαών της περιοχής,  παρουσιάζει τους Κούρδους να έχουν μεγαλύτερες ομοιότητες με τους Εβραίους στα γονίδια, από κάθε άλλο λαό στην περιοχή "και αυτό ωθεί τον εβραϊκό λαό να εμπιστεύεται τον κουρδικό".

Πηγές: Αλ Αχμπάρ- Israel Kurd magazine
--

               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr