Τουρκία: «Είμαστε κοντά στον τερματισμό της τρομοκρατίας των Κούρδων αυτονομιστών»


Ιούνιος 6, 2014.

«Η Τουρκία είναι πιο κοντά από ποτέ στον τερματισμό της τρομοκρατίας, που σχετίζεται με την επιθυμία για αυτοδιάθεση κάποιων από την κουρδική μειονότητα στη χώρα», δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ένας κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης.


«Θα συνεχίσουμε να προωθούμε τη διαδικασία λύσης για τον τερματισμό της τρομοκρατίας στη χώρα με θάρρος και αποφασιστικότητα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι- Beşir Atalay.

Οι δηλώσεις του έγιναν σε ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, Ντιγιαρμπακίρ.

Το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, που συνήθως είναι γνωστό με τα αρχικά PKK- σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα- πάλεψε εναντίον του τουρκικού κράτους για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Αλλά, μετά από συνομιλίες με την κυβέρνηση, κηρύχθηκε εκεχειρία το Μάρτιο του 2013. Επίσης, κατά τα τελευταία χρόνια, η διαδικασία της επίλυσης δραστηριοποιήθηκε έντονα,  μεταξύ της κυβέρνησης και του PKK, το οποίο δρα στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπου είναι το επίκεντρο της κουρδικής μειονότητας.

Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την κυβέρνηση της Τουρκίας καθώς και άλλες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, όπως το NATO.

Μιλώντας στο Ντιγιαρμπακίρ, ο Αταλάι, δεσμεύτηκε να καλύψει τις «γενναίες μητέρες των οικογενειών των εφήβων που έχουν απαχθεί από το PKK τον Απρίλιο». Εξέφρασε, μάλιστα, την υποστήριξή του προς αυτές που έχουν το θάρρος να δημοσιοποιούν τα συναισθήματά τους.

Ο ίδιος απέρριψε τους ισχυρισμούς της Γκουλτέν Κισανάκ- Gültan Kışanak, δημάρχου του Ντιγιαρμπακίρ (φωτό) και συμπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας, ότι οι μητέρες των απαχθέντων εφήβων είχαν δωροδοκηθεί για να παρουσιαστούν δημόσια και να ισχυριστούν ότι τα παιδιά τους απήχθηκαν  από το PKK.

Σημειώνεται ότι οι Κούρδοι αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνοτική μειονότητα στην Τουρκία, αντιπροσωπεύοντας το 18 τοις εκατό του πληθυσμού στη χώρα.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr