«Οι ΗΠΑ είναι κατά ενός Ανεξάρτητου Κουρδιστάν;»




Ιούλιος 8, 2014.

Γράφει ο Mehmet Ali Güller
Ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Mehmet Ali Güller, εν μέσω των σημερινών πολιτικών του Μασούντ Μπαρζανί, της Τουρκίας, αλλά, και των Ηνωμένων Πολιτειών,  αναζητά απάντηση στο ερώτημα «Θέλουν, πράγματι, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν;».


Το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε»-ΙΚΙΛ,  έχει εισβάλει στην ιρακινή πόλη Μοσούλη, με τέτοιο τρόπο που αναγκάζει την Τουρκία να το παραδεχθεί ως ένα τετελεσμένο γεγονός, με την απαγωγή, μάλιστα, του προσωπικού του τουρκικού προξενείου και το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν να εισβάλει στο Κιρκούκ, με σε σαφή δικαιολογία τις εξελίξεις στη Μοσούλη.

Εν μέσω αυτών των καταστάσεων, υπάρχουν οι πρακτικές της Άγκυρας, αλλά της διοίκησης του Αρμπίλ για πώληση ιρακινού πετρελαίου προς στο Ισραήλ, περιμένοντας ένα αίσιο αποτέλεσμα  των εξελίξεων...

Τώρα έρχεται (η αναμενόμενη) αίτηση του Μπαρζανί για «ένα ανεξάρτητο κράτος του Κουρδιστάν», ζητώντας ένα δημοψήφισμα.
Οι Ισραηλινοί: πρόεδρος, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το δημοψήφισμα και θα αναγνωρίσουν το Κουρδιστάν.
Τι γίνεται με την Τουρκία;
Ο Hüseyin Çelik, εκπρόσωπος του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης- AKP,  έχει διαβιβάσει παρόμοια μηνύματα. Επιπλέον,  οι πρακτικές μιας κυβέρνησης, η οποία εδραιώνει την εξουσία της στα έσοδα  του πετρελαίου του βόρειου Ιράκ, δεν δίνει περισσότερες εξηγήσεις.

Οι άλλες δυνάμεις τι κάνουν;

Ο Νούρι αλ Μαλίκι, που ορισμένοι προσπάθησαν να τον  ανατρέψουν, ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν. Το Κιρκούκ είναι μια ιρακινή πόλη και μετά την επίλυση του προβλήματος με το ΙΚΙΛ, θα πολεμήσει (ο στρατός του Ιράκ) με όλους εκείνους που του εισέβαλαν στο Κιρκούκ.
Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέψουν τη διαίρεση του Ιράκ και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν.
Η Ρωσία, η οποία έχει θέσει ένα οδόφραγμα στη διαίρεση της Συρίας, έχει μεταφέρει το ίδιο μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσον αφορά την κατανομή του Ιράκ.
Η κυβέρνηση της Μόσχας έστειλε δέκα (10) μαχητικά αεροσκάφη στον αλ Μαλίκι για την καταπολέμηση του ΙΚΙΛ.

Τι γίνεται με τα κουρδικά κινήματα;

Η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (ΠΕΚ) και το Κίνημα για την Αλλαγή, γνωστό ως Goran,  είναι ενάντια στις πρωτοβουλίες της ανεξαρτησίας του Μπαρζανί.
Επιπλέον και τα δύο μέρη συμφωνούν με την «ευρεία συμμαχία», που είναι ένα κάλεσμα του Αλ Μαλίκι και τη συμμετοχή τους  στις συνεδριάσεις της κυβέρνησης.

Το PKK;

Τι γίνεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν- PKK;
Το PKK θεωρεί ότι  η διαίρεση του Ιράκ και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν στο βόρειο τμήμα του Ιράκ αποτελεί την «ευρεία άποψη του Μεγάλου Κουρδιστάν», αλλά αντιτίθεται προς τον Μπαρζανί, με την έννοια της αρχηγίας του σε αυτό το παιχνίδι.

Ο Σαλίχ Μουσλίμ, ένας από τους ηγέτες των Κούρδων στη Συρία, είπε ότι τάσσεται κατά της διάσπασης του Ιράκ.

Επίσης οι εκπρόσωποι του PKK έχουν αντιρρήσεις στη δημιουργία ενός μοντέλου  «έθνους- κράτους», για το οποίο μιλά ο Μπαρζανί.

Τι γίνεται με τις ΗΠΑ;
Οι ΗΠΑ ήταν κατά της κίνησης «ανεξαρτησίας» του Μπαρζανί. Η κυβέρνηση Ομπάμα δήλωσε στην αντιπροσωπεία KDP που πήγε στην Ουάσιγκτον, να ακολουθήσει τη γραμμή των ΗΠΑ και ότι η διαίρεση του Ιράκ σαφώς δεν είναι σωστή «σε αυτό το στάδιο».
Αλλά, γιατί οι ΗΠΑ αντιτίθενται στη διαίρεση του Ιράκ και στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν;
Μήπως οι ΗΠΑ δεν είναι αυτές που επιτέθηκε στο Ιράκ δύο φορές και χώρισαν τη χώρα σε τρία μέρη και άλλαξαν την επικράτειά της;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να είναι ρεαλιστικές. Αυτός και ο λόγος που η κυβέρνηση Ομπάμα χρησιμοποιεί τον όρο «σε αυτό το στάδιο».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν καθαρά την απώλεια της εξουσίας τους και της κυριαρχίας τους στη Μέση Ανατολή.
Γνωρίζουν, ακόμη, ότι  μπορεί να χάσουν και τα εναπομείναντα της εξουσίας τους και αυτός είναι ο λόγος που υποστηρίζουν το Status Quo στην περιοχή.
Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέπουν το ανεξάρτητο Κουρδιστάν στρατηγικά, αλλά θέλουν να επιμένουν προς το παρόν στη λογική «σε αυτό το στάδιο». Και αυτό γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δύο σημαντικές ανησυχίες.
Α. Η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον γνωρίζει ότι ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν δεν μπορεί να καθοριστεί χωρίς εδάφη του Ιράν και της Τουρκίας. Οι κόκκινες γραμμές στην Τουρκία, ουσιαστικά έχουν απενεργοποιηθεί και αυτές είναι προς το παρόν πολύ εύθραυστες.
Β. Το πιο σημαντικό, η κίνηση του Μπαρζανί για ανεξάρτητο Κουρδιστάν, που θα μπορούσε να φέρει ήττα στην Τουρκία, έχει οδηγήσει  στο συμπέρασμα ότι δεν θα το αφήσουν αυτό οι Αμερικανοί, οι οποίοι έτσι δυναμώνουν την παρουσία τους στην Τουρκία.
--

Aydınlık Gazete

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr