Οι Τζιχαντιστές ελέγχουν όλα τα κοιτάσματα πετρελαίου στη Συρία


Ιούλιος 4, 2014.

Βηρυτός.

Το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε»- ΙΚΙΛ, ελέγχει τώρα πλήρως τα κύρια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ της Συρίας, που συνορεύει με το Ιράκ, όπως ανέφερε ομάδα ακτιβιστών από το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Συγκεκριμένα το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι « το ΙΚΙΛ έλαβε τον έλεγχο του τομέα του πετρελαίου Τανάκ, που βρίσκεται στην περιοχή της ερήμου Σαΐιτατ, ανατολικά της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ, αργά την Πέμπτη μετά από την απόσυρση των αντίπαλων ομάδων των ανταρτών».

Νωρίτερα, την ίδια ημέρα οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τον μεγαλύτερο τομέα πετρελαίου στην περιοχή ‘Αλ Ομάρ’.

Δεν έχουν καταλάβει μόνο την περιοχή αλ Ουάρντ που εξορύσσει μόλις 200 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και βρίσκεται στα χέρια μια τοπικής φυλής, όπως δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Το ΙΚΙΛ κατέλαβε τις πετρελαιοπηγές στην Τανάκ και το στο Αλ Ομάρ, όταν οι αντίπαλες ομάδες της Αλ Κάιντα, «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα», αποσύρθηκε από τις περιοχές αυτές, πρόσθεσε ο Ραχμάν.

Τον Ιανουάριο η «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα» και άλλοι ισλαμιστές έστρεψαν τα όπλα τους στους τζιχαντιστές που προσπαθούσαν να επιβάλουν την ηγεμονία τους σε όλη τη Συρία με τη βία και κακοποιήσεις του πληθυσμού.

Οι αντάρτες του ΙΚΙΛ εκδιώχθηκαν από την βορειοανατολική επαρχία Ιντλίμπ και από ένα μέρος της επαρχίας του Χαλεπίου, αλλά η τζιχαντιστική ομάδα παραμένει σταθερά στην επαρχία Ράκα.

Ο πόλεμος της Συρίας ξεκίνησε ως ένα ειρηνικό κίνημα που απαιτούσε την παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά μεταμορφώθηκε σε μια σύγκρουση άνευ προηγουμένου για την επιβολή  στην περιοχή ενός κράτους που θα διέπεται από τoν ισλαμικό νόμο της Σαρία. Σε αυτό συνέβαλε η λανθασμένη εκτίμηση τόσο των Αμερικανών, όσο και των Ευρωπαίων ηγετών για την επικρατούσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στην προσπάθειά τους να διευρύνουν και να κατοχυρώσουν τα ίδια συμφέροντά τους.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr