BBC: Η Βρετανία προ διετίας σχεδίαζε τη δημιουργία στρατού ανταρτών στη Συρία


Ιούλιος 4, 2014. βίντεο

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού δικτύου ενημέρωσης BBC, η Βρετανία είχε προγραμματίσει πριν από δύο χρόνια τη δημιουργία ενός μεγάλου στρατού από δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Συρία για να ανατρέψει τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.


Η αραβική ιστοσελίδα ‘αλ Χαντάθ’ αναφέρει ότι οι Βρετανοί είχαν την πρόθεση να εκπαιδεύσουν τουλάχιστον 100 χιλιάδες μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης και να τους εξοπλίσουν ώστε να  ανατρέψουν τον πρόεδρο Άσαντ. Το σχέδιο όμως επαναξετάσθηκε και διαπιστώθηκε ότι είχε έλλειψη βαρύτητας, λόγω της διαμόρφωσης της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το θέμα παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Newsnight», όπου αποκαλύφθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε καταρτίσει σχέδιο οργάνωσης και εκπαίδευσης στρατού 100 χιλιάδων ανταρτών που θα εξοπλίζονταν προκειμένου να νικήσουν τον Άσαντ.

Η πρωτοβουλία αυτή που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, ήταν μία ιδέα του στρατηγού Sir David Richards, που εκείνη την εποχή ήταν κατείχε ανώτατο αξίωμα στο βρετανικό στρατό.

Το θέμα του σχεδίου  διακοινώθηκε στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ όταν πληροφορήθηκαν το βρετανικό σχέδιο, είπαν ότι ενέχει σοβαρούς κινδύνους.

Η βρετανική κυβέρνηση με τη δημοσίευση αυτής της πληροφορίας δεν έκανε κανέναν σχολιασμό και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο, σημειώνει το αραβικό δημοσίευμα.

--


               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr