Το ΙΚΙΛ κατέχει εδάφη στη Συρία, πέντε φορές το μέγεθος του Λιβάνου


Ιούλιος 5, 2014.

Το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανακοίνωσε ότι οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε»- ΙΚΙΛ,  ελέγχουν τώρα μια περιοχή της Συρίας η οποία είναι πέντε φορές το μέγεθος του γειτονικού Λιβάνου.


Η αναφορά γίνεται με την ευκαιρία της δήλωσης ότι περίπου 30 μαχητές του ΙΚΙΛ συγκρούστηκαν με  αντάρτες άλλων παρατάξεων όταν εισέβαλαν στο χωριό αλ Χαουάι, στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ το οποίο κατείχε η οργάνωση «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα», η άλλη ισλαμική ομάδα προσκείμενη στην Αλ Κάιντα.

Το ΙΚΙΛ μετά την κατάληψη των πετρελαιοπηγών στην ανατολική Συρία έχει κηρύξει ως ανεξάρτητο κράτος τα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ που κατέχει. Η ακραία ισλαμική ομάδα έχει στις τάξεις της,  χιλιάδες ξένους μαχητές και έχει καταστεί ο κύριος πόλος έλξης για στρατολόγηση μαχητών που θέλουν να πολεμήσουν για το Ισλάμ, τόσο από την Ευρώπη, όσο και από την βόρεια Αφρική.

Στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, μόνο η πόλη και το αεροδρόμιο, βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας καθώς και μερικά χωριά στην περιοχή.

Το Παρατηρητήριο σημειώνει ότι οι Ισλαμιστές κατέλαβαν το χωριό Ζοπ Μαγκάρ, κοντά στην κουρδική πόλη Άιν αλ Αράμπ, μετά από μάχες που κράτησαν τρεις ημέρες με τις κουρδικές δυνάμεις.

Η πόλη Άιν αλ Αράμπ, γνωστή ως Κομπάνι στην κουρδική γλώσσα, ανήκει στην επαρχία του Χαλεπίου και είναι στρατηγικό σημείο κοντά στα τουρκικά σύνορα, σημειώνει το Dunyabulteni.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr