Συνελήφθη Γερμανός της BND για κατασκοπεία υπέρ ΗΠΑ



Ιούλιος 4, 2014.

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ένας υπάλληλος της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού –BND, συνελήφθη με την υποψία της κατασκοπείας υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο εμπειρογνώμονας των μυστικών υπηρεσιών, Erich Schmidt-Eenboom (φωτό), δήλωσε ότι αυτή είναι μια εξωφρενική υπόθεση.


Κατηγορείται ένας 31χρονος Γερμανός που εργάζονταν στην υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού της Γερμανίας, ότι κατασκόπευε για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Είναι μια καθημερινή πρακτική  των μυστικών υπηρεσιών ή αποτελεί ένα τεράστιο σκάνδαλο;

Ο Erich Schmidt-Eenboom θα σημειώσει:  «Είμαστε ήδη στην κατάσταση που οι μυστικές υπηρεσίες εξωτερικού της Γερμανίας δεν θεωρούν τους αμερικανούς πράκτορες στη Γερμανία ως εχθρική δύναμη- αφού τους επιτρέπεται η πρόσβαση σε πολλά θέματα από την άποψη της κατασκοπείας στη Γερμανία- το ότι ένας εργαζόμενος της BND κατηγορείται  για κατασκοπεία υπέρ των Αμερικανών, είναι μια εξωφρενική παραβίαση των ορίων της συνεργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο υπάλληλος όπως ειπώθηκε είχε σταλεί να καλύψει την επιτροπή έρευνας που διερευνά σχετικά με τις παρακολουθήσεις της NSA στη Γερμανία.

Τι είδους πληροφορίες θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ;

Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από πληροφορίες – που θα μπορούσαν να είναι  ενδιαφέρουσες.

Είναι γεγονός ότι θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα, ακόμη και στις μυστικές συναντήσεις.  Θέλουν να μάθουν σε ποιο βαθμό η BND ενημέρωσε τους βουλευτές για τη συνεργασία της γερμανικής υπηρεσίας και την NSA, που ταξινομούνται ως απόρρητες.

Αρχικά υπήρχε η υποψία ότι ο εν λόγω εργαζόμενος κατασκόπευε για τους Ρώσους. Αυτό εξακολουθεί να μην φεύγει από το τραπέζι. Υπάρχει η πιθανότητα ο υπάλληλος να προσπάθησε να φανεί ότι δούλευε για την NSA, όταν ανακρινόταν.
Ωστόσο, οι Αμερικανοί ανέκαθεν κατασκόπευαν τους Γερμανούς πολιτικούς, τους στρατιωτικούς και την κοινωνία. Αλλά, αυτά απλώς είναι ανεκτά.

Υπήρξαν και περιπτώσεις που η BND (οι εργαζόμενοι) είχαν διαρρεύσει πληροφορίες στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Αλλά, ποτέ δεν υπήρξε μια τόσο σοβαρή περίπτωση κατασκοπείας από μεμονωμένο εργαζόμενο για τους Αμερικανούς.

Ο Erich Schmidt-Eenboom είναι ένας πολύ καλός γνώστης της υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού της Γερμανίας και θεωρεί ότι υπάρχει κάτι ποιο ουσιώδες στην υπόθεση.

Ο ίδιος έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με το θέμα αυτό, είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου Έρευνας της Πολιτικής στη Βαυαρία.


--
DW
--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr