«Η Ελλάδα θεωρεί σημαντικές τις σχέσεις με τη Ρωσία»




Αύγουστος 10, 2014.

Μόσχα. 

Το ελληνικό υπουργείο  Εξωτερικών θεωρεί εξαιρετικά σημαντικές τις σχέσεις με τη Ρωσία σε όλους τους τομείς, αλλά η χώρα, ενόψει της δύσκολης κατάστασης στην οικονομία και το πρόβλημα της Κύπρου, θα πρέπει να ακολουθεί μια ενιαία γραμμή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO, ανέφερε σε δήλωσή του το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με την εισαγωγή του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την ΕΕ.


Ελαχιστοποίηση απωλειών
 
Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι σε στενή συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Γεωργίας, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό,  λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο. Έτσι, σχεδιάζεται να αναπτύξει μηχανισμούς για να αντισταθμίσει τις απώλειες των Ελλήνων παραγωγών με τη μετατόπιση προϊόντων για εγχώρια κατανάλωση ή για εξαγωγή σε άλλους προορισμούς, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Σε περίπτωση απώλειας των Ελλήνων παραγωγών, θα αναπληρωθούν. «Οι Έλληνες παραγωγοί θα έχουν την πλήρη στήριξη από την κυβέρνηση," - είπε το Υπουργείο Εξωτερικών.

"Η ρωσική αγορά είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας της προμήθειας των νωπών αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, αλλά ο κύκλος εργασιών σε απόλυτους όρους, είναι περιορισμένος σε σχέση με το εθνικό επίπεδο και, ειδικότερα, το επίπεδο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας," ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Ελλάδα προστατεύει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα
 
Σχολιάζοντας σχετικά με την εισαγωγή των περιορισμών, στην παροχή προϊόντων της ΕΕ προς την Ρωσία, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της ΕΕ, συμμετέχει στην ανάπτυξη και την υλοποίηση των συλλογικών αποφάσεων, με μόνο κριτήριο «τη μακροπρόθεσμη προστασία των εθνικών συμφερόντων, την οικονομική και την εξωτερική πολιτική».

  «Η διεθνής θέση της χώρας και τα στρατηγικά εθνικά συμφέροντα της,  από τη διευθέτηση του Κυπριακού μέχρι την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση, δεν βοηθούν οι νευρικές αντιδράσεις και δεν δίνουν την ευκαιρία να απαντηθούν με ένα απλό ερώτημα, σχετικά με τις συνέπειες και τα επόμενα βήματα», αναφέρει το δημοσίευμα.

 Την ίδια στιγμή, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία στους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, η απώλεια της Ελλάδα από το εμπάργκο θα είναι από 140 έως 240.000.000 ευρώ.

 Οι τιμές χονδρικής πώλησης των φρούτων έχουν ήδη καταρρεύσει σε 0.06-0.08 ευρώ ανά κιλό τα ροδάκινα με κόστος € 0,18, ενώ στα ψυγεία είναι χιλιάδες τόνοι φρούτων

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, στην Ελλάδα άρχισαν να επιστρέφουν φορτηγά με φρέσκα φρούτα, και οι αγρότες απαιτούν μια συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας και ζημιές.

 Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση.

 Για να διορθωθεί κάπως η κατάσταση, θα δοθεί η δυνατότητα με προμήθειες φρούτων  στο στρατό, νοσοκομεία, ξενοδοχεία και σχολεία

РИА Новости
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr