Απόφαση Ιράκ για υποστήριξη των Κούρδων σε μάχες κατά των Τζιχαντιστών




Αύγουστος 4, 2014.

Το Ιράκ θα παρέχει αεροπορική υποστήριξη στις κουρδικές δυνάμεις Πεσμέργκα στις μάχες κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους’, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού σήμερα.


«Ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι διέταξε την ιρακινή αεροπορία να υποστηρίξει τις δυνάμεις Πεσμέργκα σε οποιαδήποτε μάχη εμπλακεί με το ‘Ισλαμικό Κράτος’, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, υποστράτηγος Κασίμ Ατά, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση τη Δευτέρα.

Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης έρχεται μετά από πολλές  ήττες των δυνάμεων Πεσμέργκα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Χιλιάδες Ιρακινοί  εγκατέλειψαν  τη Σινιάρ μετά από την κατάληψη της πόλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, την Κυριακή.

Μεγάλες ουρές πολιτών σχηματίστηκαν πηγαίνοντας προς την περιοχή της κουρδικής περιοχής  Ερμπίλ.

Τουρκμένοι, Άραβες και Γαζήδες  είναι μεταξύ των εκτοπισμένων, καθώς και οικογένειες σιιτών που σχεδιάζουν να μεταναστεύσουν προς το νότο.

Η πόλη Σινιάρ ήταν παραδοσικά μια πόλη των Γαζήδων και βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Κούρδων από τότε που ο ιρακινός στρατός εγκατέλειψε την περιοχή.

Η βία στο Ιράκ έχει κλιμακωθεί από τις αρχές Ιουνίου, μετά από μια συμμαχία των ένοπλων ομάδων Τζιχαντιστών υπό την ηγεσία του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε» που μετονομάσθηκε σε «Ισλαμικό Κράτος», καταφέρνοντας να ελέγξει μεγάλα τμήματα των σουνιτών επαρχιών της χώρας.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr