Σκόπια: Καταγγέλλουν Σκοπιανό δήμαρχο που γιόρτασε την Ίλιντεν με τους Βουλγάρους




Ο δήμαρχος της πόλης Στιπ, του νοτιοσλαβικού κράτους,  (τρίτος από δεξιά), με τους Βουλγάρους επίσημους στην πόλη Γκότσε Ντέλτσεφ στον εορτασμό της Ίλιντεν...


Αύγουστος 7, 2014.

Μια φωτογραφία από τον εορτασμό, της υποτιθέμενης, επανάστασης του Ίλιντεν ( την ημέρα =Ντεν-, του προφήτη Ηλία= Ιλί- = Ίλιντεν) του δημάρχου της πόλης Στιπ,   του νοτιοσλαβικού κράτους  των Σκοπίων,  στον εορτασμό στη βουλγαρική πόλη Γκότσε Ντέλτσεφ, χωρίς την παρουσία της σημαίας των Σκοπίων, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στα μέσα ενημέρωσης του νοτιοσλαβικού κράτους.


Σύμφωνα με το Πλάς Ίνφο, το οποίο επικαλείται το βουλγαρικό ‘Φόκους’,  τα περισσότερα σχόλια ήταν  ότι ‘καλά έκανε ο  Ίλτσο Ζαχαρίεφ (δήμαρχος) που πήγε για κοινό εορτασμό της Ίλιντεν στη βουλγαρική πόλη, αλλά, θα έπρεπε να έχει αναρτήσει και τη σημαία του νοτιοσλαβικού κράτους.

Σύμφωνα, πάντως, με τον πρώην διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου Πληροφόρησης των Σκοπίων στη βουλγαρική πρωτεύουσα, Στέφαν Βλάχοφ Μίτσοφ,  έπρεπε  να υπάρχει και η σημαία των Σκοπίων, εκτός και αν η επίσκεψη του δημάρχου του Στίπ- Ζαχαρίεφ- ήταν ιδιωτική.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, σε ανακοίνωσή του  αναφέρει ότι δεν είχε ενημερωθεί για το συμβάν.

Ο Δήμαρχος του Στιπ, Ίλτσο Ζαχαρίεφ,  με τη σειρά του χαρακτήρισε τη γιορτή, ως ένα ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός, που είναι πέρα από την πολιτική.

«Υπήρξε πράγματι μια πολιτιστική συνεργασία στην καρδιά της ‘Μακεδονίας του Πιρίν’, όπου συμμετείχαν συγκροτήματα από τις δύο πλευρές που τραγούδησαν σλαβικά τραγούδια, και χόρεψαν παραδοσιακούς σλαβικούς χορούς», είπε ο Ζαχαρίεφ.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr