Ίβανοφ: ...Τριπλή η γιορτή της ημέρας του Ίλιντεν




Ίβανοφ: Ψευδαίσθηση κάθε απάντηση στο Μακεδονικό Ζήτημα χωρίς τη «Μακεδονία» και τους «Μακεδόνες», γράφει το δημοσίευμα.

Αύγουστος 4, 2014.

Ο εορτασμός της Ημέρας του Προφήτη Ηλία( Ίλιντεν) πρέπει να γίνεται και για την δεύτερη και την τρίτη επέτειο, διότι η ημέρα του Ίλιντεν δεν είναι μόνο αυτή,  του έτους 1903.


Αυτό ήταν το μήνυμα του προέδρου του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων κατά την ημέρα της εθνικής γιορτής, υπερπηδώντας το αίτημα της Βουλγαρίας για κοινό εορτασμό της επετείου, της λεγόμενης επανάστασης του Ίλιντεν, του 1903.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Σκοπίων, η γιορτή αυτή έχει εξελιχθεί σε τριπλή γιορτή:

 1.Του Ίλιντεν του 1903 για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης ‘Μακεδονίας’ (τότε των Βουλγαρομακεδόνων),

 2.Τη δημιουργία  της «γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας» το 1944 (των Σλαβο-βουλγάρων  της Γιουγκοσλαβίας)

  και

3, Τη δημιουργία της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» το 1991(με τη μετονομασία των Σλαβο-βουλγάρων- ή Σλαβομακεδόνων ή Βουλγαρομακεδόνων-  σε απλώς ‘Μακεδόνες’...)


Ο Γκεόργκι Ίβανοφ, πριν από λίγες ημέρες είχε προτείνει στη Βουλγαρία, εάν επιθυμεί να εορτάσει μαζί τους την ημέρα του Ίλιντεν, πρέπει να παραδεχθεί και το Ίλιντεν  του ’44 και το Ίλιντεν του ’91, που μέσα από αυτές τις επετείους υποδηλώνεται  το λεγόμενο «μακεδονικό κράτος» των Σλάβων, τη μετονομασία της σλαβικής γλώσσας σε «μακεδονικής» και της μεταβολής της  βουλγαροσλαβικής καταγωγής τους σε καταγωγή «μακεδονική».

«Σε αυτά τα 111 χρόνια, κάθε προσπάθεια να μας απαγορεύσουν να γιορτάζουμε το Ίλιντεν, απέτυχε. Άλλοι (οι Βούλγαροι) προσπάθησαν να επιβάλλουν με τη βία μια γιορτή για εμάς αγνώριστη ως ‘Ίλιντεν’. Αλλά ο λαός μας δεν είναι αφελής και ξέρει ότι από ποια πηγή είναι το αγνό νερό. Το Ίλιντεν για τους (Σλαβο-) μακεδόνες είναι η πηγή της ελευθερίας», τόνισε πρόεδρος  του νοτιοσλαβικού κράτους στην κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Μετόντι Αντόνοφ-Τσέντο.

«Όλοι όσοι έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας για το όνειρο (μιας ανεξάρτητης Μακεδονίας), είπε  ο Ίβανοφ άφησαν δύο διαθήκες. 
Η πρώτη ήταν η ευχή να εδραιωθεί η ‘Μακεδονία’ και η δεύτερη διαθήκη είναι να κάνει τους κατοίκους της να ζουν σε ευημερία σε μια πιο πλούσια χώρα».

«Η ελευθερία δεν είναι δώρο», είπε ο Ίβανοφ, είναι ο βαθύτερος σεβασμός στους προγόνους μας, που θυσιάσθηκαν για τις μελλοντικές γενιές.
 Ενώ κάποιοι ακόμα ...αναζητούν απάντηση στο ερώτημα εάν υπάρχει ‘Μακεδονία’, ‘Μακεδόνες’ και ‘μακεδονική’ γλώσσα και ταυτότητα.
 Αναζητούν απαντήσεις που έχουν, ήδη, απαντηθεί και δεν γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν κάθε φορά την ίδια  κατηγορηματική απάντηση. 

Και αυτή είναι μία: Η Ίλιντεν της 8ης Σεπτεμβρίου του 1991, με τη δημιουργία της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Όπως οι αγωνιστές της Ίλιντεν  πολέμησαν κατά του φασισμού και του ναζισμού και αγωνίστηκαν για την πατρίδα, έτσι και εμείς αγωνιζόμαστε για τη δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια,  για μια ‘Μακεδονία’ ενταγμένη στις ευρω-ατλαντικές δομές», τόνισε ο Ίβανοφ με αφορμή της επετείου της Ημέρας του Προφήτη Ηλία που είναι εθνική γιορτή στο γειτονικό κράτος.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr