‘Όχι’ Ελβετών σε κρατικό ταμείο ασφάλισης υγείας




Αφίσα υπέρ της κρατικής ασφάλισης – «Στόπ στην κατάχρηση» (αύξηση των ασφαλίστρων)

Σεπτέμβριος 28, 2014.

Οι Ελβετοί είναι αντίθετοι στην κατάργηση του ισχύοντος συστήματος ασφάλισης υγείας και στη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα. Αυτό εκφράσθηκε σε δημοψήφισμα που διοργανώθηκε κατόπιν αιτήματος της Αριστεράς.


Η πλειοψηφία των πολιτών – 64%- απέρριψαν την πρόταση για ένα κρατικό ταμείο υγείας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το κοινωνιολογικό ινστιτούτο GFS.

Το ενιαίο ταμείο ασφάλισης για την υγεία, σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, θα καταργούσε τα υπάρχοντα 61 ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θεωρούνται πολύ ακριβά.

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, όλοι οι Ελβετοί απαιτείται να έχουν βασική ασφάλιση υγείας σε μία από αυτές τις 61 ασφαλιστικές εταιρείες.

Η αλλαγή του συστήματος θα προκαλούσε μεγάλο σεισμό στη χώρα, της οποίας το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι πολύ αποτελεσματικό και παρουσιάζεται ως μοντέλο στο εξωτερικό, πλην όμως είναι πανάκριβο για τους εργαζομένους. Ωστόσο, οι Ελβετοί δείχνουν να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες παρά σε έναν κρατικό φορέα.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, στην Ελβετία το κόστος υγείας, έχει αυξηθεί περισσότερο από 80% και τα ασφάλιστρα ανέβηκαν κατά 125%. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί και πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο Μισέλ Ματέρ, διευθυντής του Ιατρικού Συλλόγου της Γενεύης, υποστηρίζοντας τις εκκλήσεις για μια αλλαγή στο σύστημα υγείας.

Ένας μέσος  ελβετικός μισθός των 4.950 φράγκων (€ 4.100),  η μηνιαία ασφάλιση υγείας ανέρχεται περίπου στα 400 φράγκα ανά άτομο, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr