Η Τουρκία αποστασιοποιείται από το κινεζικό σύστημα αεράμυνας





Σεπτέμβριος 9, 2014.

Ανώτερος αξιωματούχος από το γραφείο του πρωθυπουργού δήλωσε ότι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις με την «China Precision Machinery Import-Export Corp. (CPMIEC)» έχει ‘συρθεί σε πολλές προβληματικές θέσεις’ και η επιλογή αυτή φαίνεται ότι είναι τώρα λιγότερο ελκυστική από ό, τι τον τελευταίο χρόνο.


«Έχουμε σταθμίσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των άλλων επιλογών», είπε ο αξιωματούχος. «Εξακολουθούν να υπάρχουν δεκάδες αναπάντητα σημεία στην κινεζική επιλογή».

Τον Σεπτέμβριο του 2013, η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι η CPMIEC θα κατασκευάσει το πρώτο  αντιπυραυλικό σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς αξίας 3,44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η υποψήφια κινεζική εταιρεία είχε καλύτερη προσφορά από τη αμερικανική συνεργασία Raytheon και Lockheed Martin που πρότεινε το σύστημα αεράμυνας Patriot, τη ρωσική Rosoboronexport με τα S-300 και την ιταλικό-γαλλική σύμπραξη Eurosam κατασκευάστρια των ‘Aster 30’.

Το  τούρκικο δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Τούρκοι  αξιωματούχοι είπαν ότι εάν οι διαπραγματεύσεις με την CPMIEC αποτύχουν, συνομιλίες θα αρχίσουν με την δεύτερη επιλογή που είναι οι Eurosam.. Επόμενη στη σειρά θα είναι η υποψήφια αμερικανική συνεργασία, ενώ η ρωσική έχει απορριφθεί.


Το δημοσίευμα αναφέρεται σε σχετική αναφορά του defensenews.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr