Οι κουρδικές εξαγωγές πετρελαίου μέσω Τουρκίας ξεπέρασαν τα 17 εκατ. βαρέλια




Οκτώβριος 14, 2014.

Το εικονιζόμενο δεξαμενόπλοιο «The Marshall Islands», απέπλευσε τη Δευτέρα, για δεύτερη φορά, από το λιμάνι Τσεϊχάν της νότιας Τουρκίας,  φορτωμένο με ένα εκατομμύριο βαρέλια κουρδικού αργού πετρελαίου.


Το όφελος από τη διακίνηση του ορυκτού είναι αμοιβαίο για τις δύο πλευρές, την Τουρκία και το Κουρδιστάν.

Σύμφωνα, εξάλλου,  με την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση- ΚΠΚ,  από τις 23 Μαΐου που άρχισε να λειτουργεί  ο αγωγός πετρελαίου από το Κουρδιστάν προς το τουρκικό λιμάνι, έχουν μεταφερθεί πάνω από 17 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου.

Στην πώληση του πετρελαίου από την περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, έχει αντιδράσει η Βαγδάτη.

Μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης και της ΚΠΚ, τα δύο μέρη δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο που εξάγεται.

Παρά την αντίθεση της Βαγδάτης και της Ουάσιγκτον, που συνεχίζουν να αντιτάσσονται στην πώληση του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές μέσω του τούρκικου λιμανιού, το κουρδικό πετρέλαιο έχει καταφέρει να βρει αγοραστές στο παγκόσμιο εμπόριο.

Λόγω, όμως,  των διεθνών πιέσεων, οι περισσότεροι από τους αγοραστές του κουρδικού πετρελαίου παραμένουν στην ανωνυμία, σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα της Σαμπάχ.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr