Αιγύπτιος δημοσιογράφος: Ο Ερντογάν διακατέχεται από το όνειρο του Νεο-Οθωμανισμού







Οκτώβριος 28, 2014.

Ο Μαγκντού Σαχράν, αρχισυντάκτης της αιγυπτιακής εφημερίδας ‘αλ Ουάφντ σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα ‘Αιντιλίκ’ αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου.
 
Ο Σαχράν ισχυρίσθηκε ότι ο τρόπος του Ερντογάν με τη στόχευση του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις σχέσεις των  δύο χωρών.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του Αιγύπτιου δημοσιογράφου που τόνισε ότι ο Ερντογάν διακατέχεται από το όνειρο του Οθωμανισμού.

«Η ομιλία  του Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη, δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια αντανάκλαση του ονείρου του νέο-οθωμανισμού. Η δήλωσή του προς το πρόσωπο του Σίσι, θα επηρεάσει βαθύτατα τις σχέσεις μας.  Οι σχέσεις μας, βρίσκονταν, άλλωστε σε οριακό σημείο. Και είναι αναπόφευκτο η οικονομία μας να επηρεασθεί από την αυξανόμενη ένταση. Πολλά πολιτικά κόμματα στην Αίγυπτο ζήτησαν το μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων. Οι τουρκικές προκλήσεις έχουν επηρεάσει αρνητικά το λαό. Υπάρχει διαπιστωμένη μείωση της κατανάλωσης των τουρκικών προϊόντων. Εάν ο Ερντογάν συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση θα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Πιστεύω, όμως ότι αυτή είναι μια πολιτική σύγκρουση μεταξύ των κυβερνήσεων, οι λαοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην επικοινωνία τους».

Ο Σαχράν κατέκρινε  τη στάση της Τουρκίας ως προς την ισλαμική τρομοκρατία, λέγοντας ότι εάν η Τουρκία θέλει να πολεμήσει εναντίον του ‘Ισλαμικού κράτους’, θα πρέπει να βοηθήσει το στρατό της Συρίας. 

Πρόσθεσε ακόμη:
 «Είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους  στρατιωτικές επεμβάσεις προς μια αραβική χώρα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας. Για κάθε στρατιωτική  επέμβαση στη Συρία,  πρέπει να υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ, διαφορετικά είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε είδος στρατιωτικής επέμβασης».

Ο Σαχράν  είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν υπαγορεύσει την επανάσταση στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο και πρόσθεσε: «Ο Σίσι έδωσε ένα καλό μάθημα στις ΗΠΑ με την εξωτερική πολιτική του. Τώρα κατάλαβαν ότι μας χρειάζονται στην περιοχή».

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr