«Η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία για παραβίαση νόμων της θάλασσας»




Οκτώβριος 21, 2014.

Η Ελλάδα κατηγόρησε την Τουρκία, τη Δευτέρα, για παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, στέλνοντας ένα σκάφος εξερεύνησης για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει η τουρκική haberler.


Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέδωσε δήλωση  λίγες ώρες μετά  την είσοδο του τουρκικού πλοίου Μπαρμαρός Χαϊραεντίν Πασά στην ανατολική μεσόγειο προκειμένου να διεξάγει έρευνες για πηγές φυσικού αερίου.

«Η τουρκική φρεγάτα εισήλθε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου», αναφέρει η δήλωση, «αυτό αποτελεί παραβίαση τους διεθνούς δικαίου της θάλασσας.
Ο Βενιζέλος υποστήριξε, επίσης, ότι η Τουρκία υπονόμευσε τις  κυπριακές διαπραγματεύσεις, μεταξύ των τουρκοκυπρίων και των ελληνοκυπρίων, που ανεστάλησαν από τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, στις αρχές του  τρέχοντος μηνός, μετά από αναφορές ότι μία τουρκική κορβέτα είχε σταλεί για να παρακολουθεί την ελληνοκυπριακή εξερεύνηση υδρογονανθράκων.

Ο υπουργός Εξωτερικών- γράφει το τούρκικο δημοσίευμα- υποστήριξε ότι η Τουρκία προσπάθησε να δημιουργήσει μια κρίση με την αποστολή του πλοίου τη στιγμή που η προσοχή της διεθνούς κοινότητας ήταν στις μάχες με το Ισλαμικό Κράτος και παράλληλα με την κρίση στην νοτιο-ανατολική περιοχή της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα καλεί την Τουρκία, να αλλάξει πορεία, να κινηθεί εντός του νομικού πλαισίου για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο», δήλωσε ο Βενιζέλος.
Η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη στο ελληνικό και το τουρκικό τμήμα, μετά την κατάληψη από τον τουρκικό στρατό το βόρειο τμήμα του νησιού, το οποίο βρίσκεται υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή από το 1974.

Haberler
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr