Το θέμα των μαζικών τάφων στο Ντονέτσκ σε έκθεση του ΟΗΕ για την Ουκρανία




Οκτώβριος 2, 2014.
Το θέμα των μαζικών τάφων που ανακαλύφθηκαν κοντά στο Ντονέτσκ, θα επηρεάσουν μια έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, η οποία θα δημοσιευθεί την Παρασκευή στη Γενεύη, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους  κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ,  Στέφεν Ντουζάρικ, σύμφωνα με το Ria Novosti.


«Από ό, τι καταλαβαίνω το θέμα αυτό θα αναφέρεται στην έκθεση, η οποία θα δημοσιευθεί αύριο στη Γενεύη», είπε ο Stephen Duzharrik.

Οι εκθέσεις σχετικά με την Ουκρανία, δημοσιεύονται κάθε μήνα βάσει των παρατηρητών του ΟΗΕ με επικεφαλής τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τον Κροάτη, Ιβάν Σιμόνοβιτς.

Η Ρωσία έχει συχνά επικριθεί με αυτές τις εκθέσεις εξ αιτίας της ανισορροπίας και την προκατάληψης.

Ο Ντουζάρικ, είπε, επίσης,  ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, μελετά την επιστολή  του μόνιμου αντιπροσώπου  της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βιτάλι Τσούρκιν στον ΟΗΕ, για τους μαζικούς τάφους, όπως δημοσιεύθηκε χθες στη Νέα Υόρκη.

«Η επιστολή μελετάται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος είχε κάνει έκκληση για πλήρη και διαφανή έρευνα για τα γεγονότα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ντουζάρικ.

Οι πολιτοφύλακες της Νέας Ρωσίας στις 23 Σεπτεμβρίου 2014, βρήκαν κοντά στο Ντονέτσκ αρκετούς ομαδικούς τάφους, όπου σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, οι νεκροί σκεπάστηκαν με χώμα από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας και ότι πρόκειται για άμαχους.

Στις ταφές ανακαλύφθηκαν περισσότερα από 400 πτώματα, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία ενημέρωσε σχετικά με την ανακάλυψη τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΗΕ και ζήτησε άμεση έρευνα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr