Σκόπια: «Η Ελλάδα σχεδιάζει να μας προμηθεύει φυσικό αέριο»




Νοέμβριος 6, 2014.

Σκόπια.

Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βασίλης Μανιάτης, στο Κέντρο Στρατηγικών Διεθνών Σπουδών – CSIS, ανέπτυξε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα γίνει το κύριο λιμάνι για τον εφοδιασμό  της  Νοτιοανατολικής και Μέσης Ευρώπης, σημειώνει η σλαβική των Σκοπίων ‘Άλφα’.


Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτόν, η Ελλάδα θα αντικαταστήσει τον αγωγό South Stream, μέσω του εδάφους της και το φυσικό αέριο θα διοχετευθεί από την προτεινόμενη διαδρομή του South Stream προς τα βόρεια, καθώς και ο προγραμματισμένος νέος αγωγός TAP θα περάσει από την Αλβανία προς την Ιταλία.

Ο Μανιάτης δεν ανέφερε το όνομα της χώρας μας (γράφει το σλαβικό δημοσίευμα), αλλά ο χάρτης για θέμα αυτό, που είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, δείχνει ότι ένα σκέλος του αγωγού TAP εισέρχεται στο έδαφός μας.

Το βασικό ερώτημα είναι από πού θα βρει η Ελλάδα τόσο αέριο το οποίο θέλει να προμηθεύσει την Ευρώπη. Σύμφωνα, με τον Μανιάτη, βρίσκεται αυτό σε πολλούς πόρους.

Είναι το αζέρικο αέριο που θα παραδίδεται μέσω του TANAR, που θα διέρχεται από τη Γεωργία και την Τουρκία, είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα παρέχεται μέσω δεξαμενοπλοίων και βυτίων αερίου στην Ελλάδα.

Μία από τις θέσεις που προτάθηκε από τον Μανιάτη για το έργο αυτό είναι η περιοχή της Καβάλας, στις ακτές του Αιγαίου, όπου η Ελλάδα επιδιώκει να δημιουργήσει μια πλωτή εγκατάσταση αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου με δεξαμενές.

Η Ελλάδα πιέζει εντατικά για να λάβει το βασικό ρόλο στη μελλοντική προμήθεια  φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ άλλων, μέσω της χρήσης των αποθεμάτων του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που υποτίθεται ότι βρίσκονται στη θάλασσα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, το οποίο επί του παρόντος δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, διότι είναι ανεπίλυτο το καθεστώς της νήσου Κύπρου, σημειώνει το δημοσίευμα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr