Ο Τούρκος που τραυμάτισε τον Ιωάννη Παύλο θα συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο




Νοέμβριος 18, 2014.

Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, της τουρκικής τρομοκρατικής εθνικιστικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι», ο οποίος πυροβόλησε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο, θέλει να συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία, στις 28 -30 Νοεμβρίου.

Με γραπτή δήλωση ο Αγκτσά αναφέρει:

«Θα συναντηθώ με τον Φραγκίσκο, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία, σε μια εποχή που ο κόσμος βιώνει την οικονομική, πολιτική και ανθρωπιστική κρίση, ο Πάπας κάνει ό, τι είναι δυνατόν μεταξύ των ανθρώπων και των χωρών να έχουν ειρήνη και αδελφοσύνη».


Στις 13 Μαΐου 1981, ο Αγκτσά, πυροβόλησε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Για την πράξη του, τον Ιούλιο του ίδιου έτους καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Κατόπιν αιτήματος του Πάπα, δόθηκε χάρη από τον Ιταλό πρόεδρο τον Ιούνιο του 2000, μετά από 19 χρόνια φυλάκισης στην Ιταλία και άλλα πέντε χρόνια στην Τουρκία για φόνο συντάκτη  Αριστερής εφημερίδας το 1979 στην Τουρκία.

Τελικά απελευθερώθηκε από τις τουρκικές φυλακές στις 12 Ιανουαρίου του 2006.
Αρκετές ημέρες αργότερα, μετά από διαμαρτυρίες από την τουρκική κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση για την αποφυλάκισή του, ύστερα από έκκληση του υπουργείου Δικαιοσύνης και την ίδια μέρα συνελήφθη πάλι.

Τελικά, ο Αγκτσά το 2010 αφέθηκε ελεύθερος.

Τώρα φαίνεται μετανοιωμένος για τις πράξεις του...
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr