Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν πρόταση μομφής κατά του Γιούνκερ




Νοέμβριος 18, 2014.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσουν μια  πρόταση μομφής κατά του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker. Σχετική δήλωση έκανε ο  Martin Schulz.


Η ψηφοφορία γίνεται εν μέσω αποκαλύψεων ότι εκατοντάδες από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες εταιρείες, έχουν αποκρύψει δισεκατομμύρια δολάρια για να μην φορολογηθούν, έπειτα από μια μυστική συμφωνία με το Λουξεμβούργο, κατά τη διάρκεια της 18χρονης διακυβέρνησης από τον  τότε πρωθυπουργό και νυν προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Γιούγκερ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  Martin Schulz , δήλωσε σήμερα ότι το αίτημα για ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης,  υπεγράφη από το 1/10 των μελών του Κοινοβουλίου και οι βουλευτές θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν στην ολομέλεια της επόμενης εβδομάδας από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει κατατεθεί από την ευρωσκεπτικιστική κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει το βρετανικό κόμμα «Nigel Farage» και το ιταλικό κόμμα του Beppe Grillo.  Επίσης η  Marine Le Pen, αρχηγός του γαλλικού «Εθνικού Μετώπου» είναι μαζί τους. 

Για να είναι επιτυχής η ψηφοφορία, θα πρέπει να ψηφίσουν τα 2/3 των ευρωβουλευτών κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα οδηγήσει σε παραίτηση όλων των μελών της Επιτροπής, αλλά είναι απίθανο να περάσει μια τέτοια ψηφοφορία και να καταργηθεί η Επιτροπή.

Παρόμοια ψηφοφορία έγινε επτά φορές στην ιστορία των 35 ετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 Καμία από τις ψηφοφορίες δεν οδήγησαν στην ανατροπή της σύνθεσης της Επιτροπής, αλλά το 1999, ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, παραιτήθηκε, σημειώνει το Κρος.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr