GÜL: Το ‘ισλαμικό κράτος’ δεν είναι θρησκευτικό κίνημα




Νοέμβριος 26, 2014.

Λονδίνο.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, συμμετείχε στη συζήτηση, διάρκειας μίας ώρας,  στο Chatham House, το βασιλικό ινστιτούτο εξωτερικής πολιτικής  στο Λονδίνο, όπου είχε προσκληθεί από τον διευθυντή, Δρ Robin Niblett.


Ο Γκιουλ μίλησε για τις εξελίξεις στην περιοχή, ιδιαίτερα στην εμφάνιση της απειλής από το ‘ισλαμικό κράτος’- ‘ΙΚ’, το οποίο το περιέγραψε ως ένα πολιτικό κίνημα, και όχι ως θρησκευτικό, όπως παρουσιάζεται.

«Το ‘ισλαμικό κράτος’ δεν ελήφθη σοβαρά υπόψη το 2006. Μόλις είχε εμφανισθεί και περιέγραφε μέσω βίντεο τα σύνορα της χώρας που ήθελε να ιδρύσει.

Ωστόσο, δεν αντιμετωπίστηκε με σοβαρότητα. Εάν δεν είχε σκοτώσει τερατωδώς Αμερικανούς και Ευρωπαϊους δημοσιογράφους, μπροστά σε όλον τον κόσμο, δεν θα το έπαιρνε κανείς, ακόμη, στα σοβαρά.

Ποιος μπορεί να αποδεχθεί σήμερα την τρέχουσα εικόνα του; Ποιος μπορεί να δεχθεί να ζει υπό καταπίεση; Το ‘ΙΚ’ ανέλαβε με επιτυχία τα πλεονεκτήματα των ευαίσθητων ζητημάτων στην περιοχή. 

Παρά το ότι το  ίδιο αποκαλείται ως ‘Ισλαμικό κράτος’ η ‘Χαλιφάτο’ ή και αν χρησιμοποιούν ισλαμικές ορολογίες, κανένα μουσουλμανικό κράτος δεν μπορεί να ανεχθεί τις πράξεις του. Αντίθετα, το θρησκευτικό μίσος του ‘ΙΚ’ δίνει μια άσχημη εικόνα για το Ισλάμ. Το ‘ΙΚ’ είναι ένα πολιτικό κίνημα. Αν το δούμε ως θρησκευτικό, είμαστε λάθος».

Επίσης, επέκρινε τη λογική ότι το ‘ΙΚ’ γίνεται αντιληπτό ως πρόβλημα μόνο της Τουρκίας.

«Δεν βλέπω το ‘ΙΚ’ ως πρόβλημα μόνο για την Τουρκία. Επίσης, δεν το βλέπω ως πρόβλημα μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας. 
Το ‘ΙΚ’ είναι πρόβλημα για ολόκληρη την περιοχή και την ανθρωπότητα. Δεδομένου ότι η Τουρκία είναι μια γειτονική χώρα, η θέση της είναι περίπλοκη από οποιαδήποτε άλλη χώρα και δεν έχει επιλογή», υπογράμμισε ο Γκιουλ.

Ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, αναφέρθηκε στην εισροή των προσφύγων στην Τουρκία. Τόνισε ότι οι δυτικές χώρες δείχνουν απροθυμία στη διευθέτηση των προσφύγων.

«Η Γερμανία έχει λάβει τους περισσότερους πρόσφυγες μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Δέχθηκε 2 εκατομμύρια πρόσφυγες σε διάστημα 20 ετών. Η Τουρκία έλαβε τον ίδιο αριθμό προσφύγων σε δύο μόνο χρόνια. Η Τουρκία διανύει μια τεράστια δοκιμασία. Θα μπορούσε να κλείσει τα σύνορά της αλλά αυτό θα οδηγούσε σε μεγαλύτερες τραγωδίες.

Η Τουρκία έχει δαπανήσει 4 δις δολάρια για τους πρόσφυγες. Η μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια ήταν από την Σαουδική Αραβία και ήταν μόλις 100 εκατομμύρια δολάρια. Όλες μαζί οι ευρωπαϊκές χώρες δώσανε μόνο 100 εκατομμύρια δολάρια. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη, είπε ο Γκιουλ.

Αναφερόμενος στις διεθνείς σχέσεις και ιδιαίτερα στο πρόβλημα της Ουκρανίας, τόνισε ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου ψυχρού πολέμου.
Στον Abdullah Gül, απονεμήθηκε το βραβείο του ινστιτούτου Chatham House, όπως σημειώνει η Σαμπάχ.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr