ΟΑΣΕ: Ανθρωπιστική καταστροφή στην Ανατολική Ουκρανία





Δεκέμβριος 1, 2014.

Ο πρόεδρος του Μονίμου Συμβουλίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), πρέσβης της Ελβετίας, Τόμας Γκρεμίνγκερ, προειδοποιεί  για ανθρωπιστική καταστροφή στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου η κρίση απειλεί να μετατρέψει την περιοχή  σε μια «παγιωμένη σύγκρουση».


Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο ‘Προφίλ’ της Βιέννης, δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ντονμπάς είναι δραματική.

«Υπάρχει σοβαρή έλλειψη φαρμάκων, ιατρικού προσωπικού. Η θέρμανση και η παροχή τροφής δεν είναι εγγυημένες, καθώς τα περισσότερα σπίτια είναι τελείως ή μερικώς κατεστραμμένα», είπε ο Greminger, ο οποίος μέχρι το τέλος του έτους, θα προεδρεύσει στο εκτελεστικό όργανο του ΟΑΣΕ, καθώς την προεδρία θα την αναλάβει η Σερβία.

Ο Ελβετός πρέσβης δήλωσε ότι «είναι προφανές ότι στην ανατολική Ουκρανία η Ρωσία παρέδωσε πολεμικό υλικό και πυρομαχικά, αλλιώς οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές δεν θα είχαν καταφέρει να διατηρήσουν επί μήνες σφοδρή αντίσταση  κατά των ουκρανικού πυροβολικού. 

Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι οι αυτονομιστές έχουν λάβει πυρομαχικά και όπλα του ουκρανικού στρατού από την ανατολική Ουκρανία.

 Ωστόσο, αυτά κάποια στιγμή θα τελείωναν, οπότε έπρεπε να υπάρχει απόθεμα», υπογράμμισε ο Γκρεμίνγκερ,

Την ίδια στιγμή, φορτηγά της ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας διέσχισαν τα ρωσικά σύνορα, όπως δήλωσε σήμερα (χθες) ο εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου  Εκτάκτων Καταστάσεων, Ολέγκ Βορονόφ.

Περισσότερα από 40 φορτηγά έχουν κατεύθυνση στο Λουγκάνσκ, όπου θα παραδώσουν πάνω από 400 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και περίπου 60 φορτηγά με 800 τόνους έχουν πορεία στο Ντονέτσκ, όπως σημειώνει το πρακτορείο Itar Tass.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr