Τουρκία: Απορρίφθηκε η πρόταση της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων σε Ρωσία




Δεκέμβριος 12, 2014.

Απέτυχε η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να πείσει την Τουρκία να ενταχθεί στο μέτωπο των οικονομικών κυρώσεων της ΕΕ  προς τη Ρωσία.


Η Τουρκία αρνείται να εγκαταλείψει τις εμπορικές συναλλαγές της με τη Ρωσία, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Γιντίζ είπε ότι η Τουρκία δεν επιλέγει μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, αλλά προσπαθεί να αυξήσει τις εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων της.
«Για εμάς η Ρωσία σημαίνει κάτι περισσότερο από ένα γειτονικό κράτος», είπε χαρακτηριστικά το Γιντίζ.

Μετά τη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας- Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τις  συμφωνίες που συνάφθηκαν  μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως για το φυσικό αέριο,  ασκήθηκε έντονη πίεση από την ΕΕ  προς την Τουρκία.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ, της οποίας επικεφαλής ήταν η  ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι,  προέβη σε ανοικτή έκκληση προς την Τουρκία «να είναι φίλος των Βρυξελλών».

Η Μογκερίνι ζήτησε από την Άγκυρα «να μην κάνει κατάχρηση της νέας κατάστασης για το δικό της όφελος», με το δεδομένο ότι τα τουρκικά γεωργικά προϊόντα έχουν αντικαταστήσει εν μέρος τα ευρωπαϊκά από την έναρξη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, ελπίζει στη συγκατάθεση της τουρκικής κυβέρνησης στην παύση των εξαγωγών προς τη Ρωσία, προϊόντων τα οποία αρνείται η Ρωσία από τις χώρες της ΕΕ.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr