Σκόπια: Οι Γυναίκες στο στρατό




Δεκέμβριος 17, 2014.

«Πολλοί πιστεύουν ότι η επιστροφή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας θα ήταν καλή και για τους άρρενες και τις θήλεις, επειδή  ο στρατός ενθαρρύνει και αναπτύσσει θετικά χαρακτηριστικά, όπως η πειθαρχία, η επιμονή, η πίστη και η ‘ενίσχυση’ της προσωπικότητάς τους», σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


«Θα ήταν καλό για τα νέα παιδιά, κυρίως για τα κορίτσια, επειδή ο σύγχρονος τρόπος ζωής τις καθιστά πλήρως σωματικά αδρανείς. Άλλοι θεωρούν ότι ο στρατός θα πρέπει να είναι ανοικτός  μόνο για τους πολίτες που ενδιαφέρονται για έναν τέτοιο τρόπο ζωής, που θέλουν να υπηρετήσουν την πατρίδα».

Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στην FYROM είναι, πια, παρελθόν, διότι σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, το κράτος επιδιώκει τη δημιουργία επαγγελματικού στρατού και είναι η πρώτη χώρα στην περιοχή που το έκανε.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό-πολιτικό αναλυτή, Μπλαγκόια Μαρκόφσκι, το σημερινό μεικτό σύστημα είναι η καλύτερη λύση στην αρχιτεκτονική του  Στρατού επαγγελματικά και οικονομικά γιατί καλύπτει ανάγκες  εκεί που πράγματι υπάρχουν.

Ο ίδιος θα προσθέσει ότι το επαγγελματικό σύστημα είναι πιο ακριβό από ό, τι η υποχρεωτική θητεία, αλλά μακροπρόθεσμα  αντισταθμίζεται από την ποιότητα της εκτέλεσης των καθηκόντων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Στρατού των Σκοπίων,  κατά την περίοδο 2013-2014 υπηρέτησαν εθελοντικά 1.132 άτομα από τα οποία 10 τοις εκατό ήταν γυναίκες, γράφει η ‘Βέτσερ’.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr